Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Az építményinformációs modellezésre (BIM) is kiterjedő együttműködés célja a legfejlettebb digitalizációs alapinfrastruktúrák kiépítésének és elterjedésének ösztönzése a hazai ingatlanfejlesztésekben. Ez biztosíthatja, hogy az ilyen ingatlanok – lakások, irodák, intézmények, közösségi terek és vendéglátóhelyek – használói minél szélesebb körben hozzáférjenek a 21. századi digitális megoldások által biztosított előnyökhöz.

A CETIN Hungary egyik szolgáltatása, hogy szolgáltatófüggetlen antennarendszert épít ki üzleti ügyfeleinek és azok végfelhasználóinak. Ezek az antennarendszerek „vakfoltnak” minősülő vagy nagy forgalmú területeken, illetve hálózatelérési szempontból kedvezőtlen tulajdonságú épületekben – irodaházakban, gyárakban, sportközpontokban és kiemelt városi csomópontokon – biztosítanak tökéletes hang- és adatkapcsolatot minden felhasználónak.

A vállalat a Kopaszi Gát megbízásából a BudaPart fejlesztési területén – a BudaPart Downtown (BOG iroda) és a BudaPart Radisson Hotel épületekben – létesített ilyen rendszert, amelyen mindhárom magyarországi mobilszolgáltató elérhető lesz. Így a várt több tízezer leendő lakó mellett szálloda, irodák, üzletek és közösségi terek használói számára is hosszú távon biztosítható a kommunikációs igények magas szintű teljesítése.

„A CETIN Hungary olyan infrastruktúrát fejleszt és üzemeltet, amely mindhárom mobilszolgáltató hálózatát elérhetővé teszi, ezzel levesszük az ingatlanfejlesztőkről az összes kapcsolódó terhet. Bízunk abban, hogy digitalizációs alapinfrastruktúra megoldásainkkal és tapasztalatunkkal hozzá tudunk járulni az ingatlanfejlesztések és az építőipari beruházások sikerességéhez is. Ezen az úton kiemelten fontos lépés a Kopaszi Gát Zrt.-vel most megkötött, az eddigi eredményekre építő, egyben jövőbe mutató megállapodás – mondta Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója. – A jövőálló és megbízható telekommunikációs hálózat és az ehhez kapcsolódó innovatív megoldások nemcsak az ingatlanfejlesztéseket teszik egyszerűbbé és költséghatékonyabbá, hanem a mobilinternet- és telefonhasználat ügyfélélményét is javítják.”

A két vállalat közös célja, hogy ösztönözzék a legfejlettebb távközlési infrastruktúrák kiépítését és elterjedését a hazai ingatlanfejlesztésekben. Erre ma már szinte minden – nem lakossági – fejlesztésnél szükséges kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a környezeti adottságok vagy a legkorszerűbb építési technológiák, például a szigetelések árnyékoló hatása miatt tudatos fejlesztői odafigyelés és tervezés hiányában sok esetben nem lenne megfelelő kültéri vagy beltéri mobilhálózati lefedettség az ingatlan leendő felhasználóinak.

A CETIN azt is fontosnak tartja, hogy a többfunkciós terek, épületek megfelelő kapacitású, a felhasználói igényekhez illeszkedő telekommunikációs hálózatának kialakítása már a tervezés kezdeti szakaszában szerepet kapjon. Az együttműködés ezért kitér az új építészeti tervezési módszertanra, a BIM-re is (építményinformációs modellezés, Building Information Modeling). A BIM-ben az épületek tervezési és építési folyamatait egy úgynevezett digitális ikertestvér (Digital Twin) segítségével alakítják ki, szimulálják és optimalizálják. Így a korábbinál sokkal több információ segíti a különböző döntések meghozatalát az épületek teljes életciklusa alatt a tervezéstől az üzemeltetésig. Ennek hozadéka, hogy költséghatékonyabb és fenntarthatóbb lesz a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés is.

A két vállalat jelenleg is vizsgálja, hogyan lehet biztosítani a Kopaszi Gát további épülő ingatlanjainak mobilhálózati lefedettségét, a CETIN pedig egy pilot projekt keretében megtervezi a Kopaszi Gát elkészült projektjeinek rádiós hálózatát a BIM modellben is, amely elősegíti a későbbi fejlesztési fázisok, illetve az üzemeltetés optimális megvalósítását.

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás:

Donald Trump árnyékos oldala - érdemes megnézni azt is...

The Dark Side of The Moon: vagy más néven a Trump trade árnyékos oldalát láthattuk a tegnapi napon.
2024. 07. 19. 03:00
Megosztás:

Mi van az ALDI-s hűtőkben? Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.
2024. 07. 19. 02:00
Megosztás:

Az áram ára 10-szeresére ugrott néhány óra alatt! A nagy meleg miatti fogyasztás növekedése az ok

2024. július 18-án este 20 és 21 óra között 999 eurós megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi áramár alakult ki HUPX magyar áramtőzsdén, ami a nagy meleg mellett az időjárástól független erőművek európai szinten való fejlesztésének elmaradása és az elégtelen tárolókapacitás számlájára írható fel.
2024. 07. 19. 01:00
Megosztás: