A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Valóban csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk? Vagy észrevétlenül akkor is ételért nyúlunk, amikor valaki megbántott, valami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, vagy felerősödött bennünk a hiányérzet valaki vagy valami iránt? Annyi, de annyi oka lehet annak, hogy az evéstől várjuk a jólétet, a megváltást, hogy nem is gondolnánk. Közben azt tapasztaljuk, hogy az ezredik fogyókúrás próbálkozás sem hozott eredményt, legalábbis hosszú távút nem. Pedig azt a diétát alkalmaztuk, amivel XY is lefogyott, azt a kapszulát vagy port szedtük, ami a hirdetések szerint már több százezer nőnek segített lefogyni és azokat a gyakorlatokat végeztük, amit a fitnesz guru a legtutibb módszerként tárt elénk. Akkor nekünk miért nem sikerül?

„Az alap problémát abban látom, hogy az emberek többsége feltétel nélkül elhisz mindent, amit lát, amit mondanak neki. Ez a mai világban igencsak veszélyes, hiszen számos felületről, legyen az akár social media, akár más, információk tömkelege zúdul ránk nap mint nap. Elég csak a Facebookot görgetni, hogy szembesüljünk vele, más mennyire boldog, milyen vékony, fitt, milyen szép családja, sikeres karrierje van, és máris hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy a mi életünk egy csőd, vagy legalábbis sokkal szegényesebb” – mutatott rá Pirner Alma.

Erre a hangulatra pedig tökéletesen reagálnak azok a hirdetések, amelyekkel bőségesen meg vannak tűzdelve közösségi felületek. Amelyek „segítenek” abban, hogy szebbek, jobbak, boldogabbak, sikeresebbek, tehát véletlenül se önmagunk legyünk.

Az evés nem gyógyír a sajgó lélekre!

Vigyázat, rossz hír következik: ha azért eszünk, hogy azzal valami mást kompenzáljunk, soha, de soha nem fogjuk jóllakottnak érezni magunkat. Próbálkozhatunk még egy szelet csokival, még egy kis keksszel, a rossz érzés nemhogy múlni nem fog, de felerősödik, mert hozzá társul pluszban a bűntudat is. Sem büntetés, sem jutalmazás okán nem célravezető az evés. Ha eddig e szerint működtünk, fontos, hogy minél előbb tetten érjük magunkat és változtassunk ezen a beidegződésen.

„A jó hírem viszont az, hogy ez nem lehetetlen. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a nem fizikai éhség miatti evésre késztető okok feltárásával és azok megoldásával ki lehet alakítani egy olyan életmódot, ami hosszú távon élhető és eredményes lehet. Ha a lelki hátteret rendbe tesszük, a csillapíthatatlan vágyak helyett az egészségtudatosság kerülhet előtérbe, amivel egyenes út nyílik meg előttünk egy olyan minőségi életre, amelyet valóban élni szeretnénk” – tette hozzá a holisztikus egészség coach.

Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni!

Vajon hányan számolták már össze, hogy eddigi életük során mennyi pénzt költöttek olyan csodaszerekre, amelyek rövid időn belül jelentős fogyást, átalakulást ígértek? Hány fogyókúrába kezdtek ily módon bele, és ezek közül mennyi végződött azonnali vagy később érkező kudarccal? Még ha egy ideig hatásosnak is tűnik egy-egy ilyen módszer, hosszú távú eredménye sok esetben nemigen lehet. Ennek egyik oka az, hogy minden egyes ember különböző. A neme, az életkora, a fizikai adottságai, az életmódja, és még sok más, mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt nem lehet ugyanaz a fogyókúrás por, kapszula, étrend, edzéstípus megfelelő mindannyiuk számára.

„Mindezeken felül rendkívül aggályosnak tartom, hogy a fogyást ígérő termékek nagy része elképesztően silány minőségű. Sokan a gyors eredmény érdekében hajlamosak eltekinteni attól, hogy alaposan megvizsgálják, pontosan mi is az, amit a szervezetükbe juttatnak. Az egészségüket feláldozzák a vágyott szépségük oltárán. Ez óriási hiba! Én abban hiszek, hogy az embert, mint egy komplett rendszert kell vizsgálni. Nem elegendő csak egy edzéstervet összeállítani, csak egy diétát meghatározni, csak a lelki okokat számba venni, mindezeket összehangoltan kell kezelni ahhoz, hogy sikeresen megtörténhessen az életmódváltás” – hangsúlyozta a szakember.

Több mint Bikini Body!

2018 óta kerül megrendezésre minden évben a Bikini Body kihívás, amely a megnevezésén túlmenően sokkal többről szól. Nem csupán „bombaalakot” ígér, mint a legtöbb hasonló program, hanem három hónapos időtartama alatt egy olyan testi és szellemi átformálódást, ami elegendő önbizalmat, motivációt és nem utolsósorban tudásanyagot biztosít a hosszú távú életmódváltáshoz. Az idei évben számos újítással is találkozhatnak a jelentkezők, akik között – ismereteik bővítése céljából – visszatérők is akadnak szép számmal. Aki szeretné, most a tavalyi évben megjelent, de mindeddig csak zárt körben terjesztett Absolutely Woman Diet – Egészség és szépség egy életen át című könyvhöz is hozzájuthat jelentkezésével. Emellett a speciális főzőiskola is újdonság, amely során Alma saját maga bizonyítja be, hogy az egészséges ételek elkészítése a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem egy problémás, időigényes feladat.

„Nagyon örülök, hogy ennyire népszerű a kezdeményezésem a hölgyek körében. A tavalyi évben már több mint 400 nőt mentoráltam a programban. Jelentkezések nem csak Magyarországról, de a világ minden tájáról érkeznek, ugyanis ez egy online program, amely nem igényel személyes jelenlétet. A tartalma igen szerteágazó. Igyekszem a sikeres életmódváltást a lehető legtöbb oldalról megtámogatni, így foglalkozunk a lelki tényezőkkel, az egészséges étrend kialakításával, oly módon, hogy mindenki megtalálhassa azt az irányt, ami a kedvére való, és mozgásformákból is próbálok minél többfélélét megismertetni a tanítványaimmal. Természetesen mindebben az egyes területek neves szakemberei is segítségemre vannak, és több olyan kereskedelmi partner is a programom mellé állt, akik termékeikre jelentős kedvezményeket biztosítanak a résztvevők számára” – ismertette Pirner Alma.

A március 1-jén induló Bikini Body kihívásra február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.

Eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 15:30
Megosztás:

Általános sztrájkot hirdetett Izraelben a szakszervezeti szövetség, ha folytatódik a jogrend átalakítása

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött.
2023. 03. 27. 15:00
Megosztás:

A nemzetközi bokszszövetség perrel fenyegeti a NOB-ot

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) perrel fenyegette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), mert bíróit beleegyezése nélkül kérte fel arra, hogy részt vegyenek a jövő évi párizsi olimpián, amelyről az IBA ki van zárva.
2023. 03. 27. 14:45
Megosztás:

Mérséklődtek az albérleti díjak a tavalyi utolsó negyedévhez képest

Az év első negyedévében 216 ezer forinton alakult a fővárosi használt téglalakások átlagos havi bérleti díja, ami ugyan magasabb a tavalyi éves átlagnál, de 6 százalékkal alacsonyabb 2022 utolsó negyedévéhez képest - közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 14:00
Megosztás:

Novák Katalin fogadta a miniszterelnököt a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta hétfőn Orbán Viktor miniszterelnököt, aki az Európai Tanács március 23-i üléséről adott tájékoztatást - tájékoztatta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az MTI-t.
2023. 03. 27. 13:00
Megosztás:

Civil járműből ellenőriztek a rendőrök Budapesten

"Civil jellegű" kamerás gépkocsit vezetve szűrtek ki a forgalomból másokra veszélyt jelentő, illetve kirívó szabálysértéseket elkövető autósokat a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.
2023. 03. 27. 12:30
Megosztás:

Javult a német üzleti hangulat

Márciusban a vártnál jobban erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátás és az aktuális állapot megítélése is javult a gazdasági szereplők körében.
2023. 03. 27. 12:00
Megosztás:

Jönnek a kedvezményes zöld lakáshitelek

Hamarosan jöhetnek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek. Áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a bankoknak az ilyen kölcsönöknél, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt választ az ügyfél. Kamatkedvezményt is adhatnának, de ebben egyelőre nem látszik nagy tolongás – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2023. 03. 27. 11:30
Megosztás:

Kevés cég törődik a nők esélyegyenlőségével

A fenntarthatóságnak csupán egyik eleme a természeti környezet védelme, a gazdasági tevékenység környezetet károsító hatásainak tompítása. Ezzel egyenértékű annak a jelentősége, hogy a cégek mennyire vállalnak felelősséget az őket körülvevő társadalomért. A K&H fenntarthatósági indexe szerint a helyzet a hazai közepes és nagyvállalatok esetében nem romlott az előző félévhez képest.
2023. 03. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt a recesszió esélye az Egyesült Államokban

Neel Kashkari, a Fed minneapolis-i tagbankjának vezére a recesszió esélyének növekedését látja jelenleg a piacokon, amit elsősorban a friss bankrendszeri bizonytalanságnak tulajdonít.
2023. 03. 27. 10:30
Megosztás:

Sztrájk nehezíti a közlekedést Németországban

Csaknem teljesen leállt a távolsági és a térségi közösségi közlekedés hétfőn Németországban több szakszervezet közös figyelmeztető sztrájkja miatt.
2023. 03. 27. 10:05
Megosztás:

Ma van a színházak világnapja

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.
2023. 03. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Ismerje meg a legnépszerűbb sportfogadási cégrészvényeket

Az online sportfogadások területe rendkívül jövedelmező környezet, amely sokaknak megélhetési lehetőséget jelent. Ennek megértéséhez és sikeres végrehajtásához jártasnak kell lenni az iparágban, és tudni kell, hogyan lehet ebből profitot húzni.
2023. 03. 27. 08:55
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás: