A kristálycukor eltűnésének rejtélye és megoldása - hová tűnt a boltokból az 1 kg-os kristálycukor?

A hatósági áras üzemanyag után a cukor lehet a következő olyan árstopos termék, amelyből tartós hiány jelentkezhet az üzletekben. Noha az ársapka és az időről időre felmerülő készlethiány érdemben növelte az egy kilogrammos kristálycukor iránti keresletet, ám a hatósági áras üzemanyagokkal szemben nem vezetett a kínálat drasztikus visszaeséséhez - olvashatjuk a napi.hu beszámolójában.

A kristálycukor eltűnésének rejtélye és megoldása - hová tűnt a boltokból az 1 kg-os kristálycukor?

Ez tehát azt jelenti, hogy bőven rendelkezésre áll az országban mind a lakosság, mind az ipar számára elegendő mennyiségű cukor, mégis csak a legszerencsésebbek jutnak hozzá az üzletekben a 250 forintos kilós kristálycukorhoz, amely az árszabályozás nélkül 500-600 forintba kerülne.

Elfogyóban a cukor, egyre nehezebben jutnak hozzá a vásárlók a hazai üzletekben a hatósági áras kristálycukorhoz. Az országszerte kialakult cukorhiányra ugyanakkor csak részben magyarázat a szabályozott ár, mivel – a hatósági áras üzemanyagokkal szemben – a növekvő kereslet ellenére is van elegendő cukor a piacon, így nem alakult ki készlethiány.

Hová tűnt a cukor?

Hetek óta üres polcokkal találkoznak a vásárlók: a legtöbb hazai üzletben szinte lehetetlen hatósági áras, egy kilogrammos kristálycukrot venni. A kereskedők tapasztalatai szerint már a nyitást követő első órában elkapkodják a vásárlók az árstopos cukrot, ha egyáltalán érkezik szállítmány. Egyre többen gondolják úgy, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt, az árstop hatására kialakult üzemanyaghiány után tartós cukorhiányra kell felkészülni, amelyet csak a hatósági ár megszüntetésével lehet kezelni.

Míg a benzinkutakon megjelenő üzemanyaghiány egyértelműen a jelentősen megugró kereslet mellett visszaeső kínálat miatt alakult ki, addig az egyre súlyosabb cukorhiány oka egyelőre rejtély.

A hatósági ár önmagában még nem magyarázat

Rendelkezésre áll a piacon az a mennyiségű kristálycukor, amely kielégíti mind a lakosság, mind az ipar igényeit a megnövekedett kereslet ellenére is – hangsúlyozta a Napi.hu megkeresésére Dorogi Árpád. A Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese szerint ezért

a kereskedők adhatnak valódi magyarázatot arra, miért vált mára szinte hozzáférhetetlenné a boltokban a hatósági áras kristálycukor.

Dorogi Árpád kiemelte, a kaposvári cukorgyárat üzemeltető, az osztrák Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt.-nél jelenleg is tart az idei cukorrépatermés feldolgozása, vagyis az előállítás folyamatos. A kaposvári gyár kapacitása ráadásul közel sincs kihasználva: 120 ezer tonna cukor előállítására lenne képes, ám ennek durván a felét, 60 ezer tonnát ad a hazai cukorrépatermés.

A szakember felidézte: néhány évtizede a hazai cukorrépa termőterület mérete még meghaladta a 100 ezer hektárt, ma már kevesebb, mint 9000 hektáron termesztik a növényt. Idehaza nagyjából 300 ezer tonnát tesz ki a lakosság és az ipari szereplők cukor iránti igénye.

A hazai feldolgozás ugyan nem fedezi a cukorkeresletet, ugyanakkor a hiányzó mennyiség importból bőven fedezhető.

Tény, hogy az árstop és az időről időre fellépő készlethiány miatt az idei kereslet élénkebb, így meghaladja a 300 ezer tonnát, ugyanakkor Dorogi Árpád arra is figyelmeztetett, hogy jövőre várhatóan 10-15 százalékos keresletcsökkenést eredményez az árszabályozás kivezetése.

Vége az olcsó cukor korának

A terméktanács elnökhelyettese arra is kitért, az elmúlt években jelentős cukortöbblet jelent meg a nemzetközi piacokon, és a felesleg egy része Magyarországra érkezett, lenyomta az árakat, és visszavetette a cukorrépa-termesztést.

Mostanra viszont az árleszorító hatást okozó felesleg eltűnt, így a cukorrépa felvásárlási árak is emelkedni kezdtek. Az ársapka kivezetésével az ágazati előrejelzések szerint a most 250-270 forintért kapható kristálycukor ára 500-600 forintra emelkedne.

A globális piaci folyamatok fordulópontot jelenthetnek a hazai cukorrépatermesztésben is, jövedelmezőbbé válhat a gazdák tevékenysége. A terméktanács szerint ugyanakkor ahhoz, hogy valóban megérje cukorrépát termeszteni idehaza, az ágazat további támogatása elengedhetetlen.

A cukorrépa világpiaci árának emelkedése és a hazai árszabályozás miatt a kereskedők csak jóval a beszerzési ár alatt tudják eladni a kristálycukrot, így veszteséget okoz a beszerzés. Ezzel szemben az is látható, hogy a nem hatósági áras termékek, például a kockacukor vagy a porcukor árát jelentősen megemelték a kereskedők.

Hegyekben áll a kamrában a kristálycukor?

A kormány az árstop bevezetésével együtt azt is előírta, hogy a kereskedők nem csökkenthetik a szabályozást megelőző mennyiség alá a beszerzéseiket. Vagyis az átlagos keresletet kielégítő mennyiség elvileg adott az üzletekben. Ráadásul az összes üzletlánc és a diszkontok is mennyiségi korlátozásokkal próbálták megakadályozni a pánikszerű lakossági felvásárlást.

A Napi.hu úgy tudja,

a kereskedők betartják a beszerzési mennyiséggel kapcsolatos kötelezettségüket, ugyanakkor a megugró kereslet kielégítésére már nem tesznek erőfeszítéseket, mivel a beszerzési ár feléért adhatják csak el a kristálycukrot.

A kereslet pedig valóban nőtt: az egyik hazai lánc saját adataira hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy az éves átlagos keresletet idén már a nyári hónapokban meghaladta a megugró vásárlási kedv. Az év vége felé ráadásul egyébként is több cukor fogy. A Napi.hu értesülése szerint ugyanakkor:

a cukor esetében nem lehet valódi pánikvásárlásról beszélni, mivel a kedvezményes ár aligha eredményezett tényleges többletfogyasztást. Sőt, az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény inkább egy fokozatos keresletcsökkenést eredményez.

Az is biztosra vehető, hogy sokan az árstop közelgő kivezetésére készülnek, és jelentős tételeket halmoznak fel a kristálycukorból.

Van tehát elegendő kristálycukor, ugyanakkor a fogyasztókhoz ez a mennyiség mégsem jut el, a bosszantó áruhiányért ugyanakkor sem az ipar, sem a kereskedelem nem vállalja a felelősséget.

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás:

Az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők - figyelmeztet a közútkezelő.
2023. 02. 03. 14:30
Megosztás:

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás: