A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Az idei nyár különösen sok izgalmat tartogat a sportkedvelőknek, hiszen nem csak a Németországban rendezett labdarúgó-Európa-bajnokságon, de a párizsi olimpián is szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Bár hazánk nem szervezője egyik sporteseménynek sem, a rendezvények így is kimutatható hatást gyakorolnak a gazdaság különböző területeire. Az MBH Elemzési Centrum szakértői megvizsgálták, pontosan mely ágazatokban és milyen mértékű mozgásokra lehet számítani az Eb és az olimpia kapcsán.

A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Idén nyáron olimpia, valamint labdarúgó Eb is lesz, ilyen helyzet utoljára hagyományos körülmények között (amikor nem zavarta a rendezést például a koronavírus-helyzet) 2016-ban volt. Az idei sportesemények gazdasági hatásainak megbecslése nagyrészt a 2016-ban tapasztalt adatokra épül – ugyanakkor fontos hangsúlyoznunk, hogy az eredményeket számos tényező befolyásolja, és ezek miatt csak közelítő, hozzávetőleges trendeket tudunk fölvázolni.

Biztos, hogy a rendező lesz a nyertes?

Rendező ország esetében a gazdaságot már a rendezvényre való felkészüléssel kapcsolatos beruházások és infrastrukturális fejlesztések is mozgásba lendítik, a rendezvény idején pedig a vendéglátóhelyek, a kereskedelmi- és magánszálláshelyek forgalma is többszörösére emelkedik, emellett jelentősen megugranak az utazási igények – és persze a rendezvényre látogató turisták költenek más termékekre és szolgáltatásokra is.

Bizonyos kutatások alapján egy jó szereplés egy világeseményen – gazdasági szempontból – akár többet is érhet, mint a rendezés, mivel utóbbinál ott van az a kockázat, hogy a felépült létesítmények fenntartása végül túl költségesnek bizonyul. Egy 2022-es kutatás szerint például a futball világbajnokságot megnyert országoknak a vb-t követő két negyedévben kimutathatóan, akár 0,25 százalékkal ugorhat meg a gazdasági növekedése ahhoz képest, mintha nem nyert volna vb-t az ország – miközben a rendező országoknál általában nem mutatható hosszabb távon pozitív gazdasági hatás, sőt szerencsétlen esetekben a költségek miatt akár negatív is lehet a végső egyenleg.

Sport a nagyképernyő előtt

Egy sport világesemény alkalmával – még akkor is, ha az ország nem vesz részt az adott eseményen – a műszaki cikkek, különösen a televíziók forgalma nagyon fel szokott pörögni. Műszaki cikkeket forgalmazó boltok korábbi nyilatkozatai alapján akár a szokásos forgalom másfél-kétszeresére is emelkedhet ilyenkor az eladott, új készülékek száma.

Az elektronikai cikkek mellett a merchandise (sportöltözet, illetve a csapatokkal és a rendezvénnyel összefüggő egyéb „logózott” termékek) forgalma is megugrik, emellett természetesen a vendéglátóhelyek forgalma is megszalad a rendezvény idején; persze ez fokozottabban igaz olyan országokra, amelyek csapatai részt vesznek az adott sporteseményen.

Bár makrogazdasági szintű statisztikákból nehéz a hatás pontos mértékét kimutatni, de a korábbi világesemények idejéből származó, kereskedői információk alapján a magyar válogatott jó Eb-szereplése képes néhány százalékkal megdobni a söreladásokat. Ez a hatás nem meglepő módon összefügg az időjárással is, hiszen minél melegebb az idő, általában annál több sör fogy.

Dobbantón a hitelezés

A már említett 2016-os évben az MNB statisztikái szerint komolyan megugrott a személyi hitelek éves kihelyezése, 60%-kal növekedve a 2015-ös évhez képest. Ugyanakkor ez vélhetően jelentősen túlbecsüli a sportesemények pozitív hatását. Egyrészt 2016-ra a pozitív gazdasági klíma végre feledtethette a magyar lakossággal a 2000-es évek végén beütött pénzügyi válság hosszú évekig húzódó negatív hatásait, másrészt 2016-ban a legerősebb hiteldinamika nem a sportesemények idején, vagy azt közvetlenül megelőzve volt tapasztalható. A szokásos nyári szezonalitás miatt (amit a nyaralásokhoz és az iskolakezdéshez felvett kölcsönök okoznak) még nehezebb a hatások pontos számszerűsítése.

2020-ban a Covid miatt változott a személyi kölcsönök kihelyezésének szezonalitása, 2021-ben viszont valójában az erre az évre eltolt, eredetileg 2020-as labdarúgó Eb (amelyre a magyar válogatott ismét kvalifikálta magát) hónapjában, júniusban volt a legjelentősebb a személyi hitelek kihelyezése. Ugyanakkor ez azzal is összefügghet, hogy 2020-ban lényegében nem volt nemzetközi turizmus, így 2021-ben a „kiéhezett” turisták újra rávetették magukat a nemzetközi utazások lehetőségére, amit részben személyi kölcsön felvételével finanszíroztak. Így annyit jegyezhetünk meg, hogy bár a sportesemények hatása a hitelkihelyezésekre vélhetően érdemben pozitív, annak pontos megmérése nagyon nehéz.

Szóba jöhetnének még az áruvásárlási hitelek is, mert ha csak egy elektronikai eszköz (például televízió) beszerzéséről van szó, az nem feltétlenül igényli a személyi kölcsön nagyobb volumenét és hosszabb futamidejét. Az áruvásárlási hitelek új szerződéseiben azonban az utóbbi években teljesen egyértelműen minden évet ledominált november és december: ebben a két hónapban került kihelyezésre az áruvásárlási hitelek éves folyósított volumenének durván egynegyede. A jellemzően a nyári időszakban zajló sportesemények előtt nem látszik különösebb megugrás az áruhiteleknél. A folyószámla- és kártyahiteleknél pedig az utóbbi öt évben inkább az iskolakezdés időszakában volt jellemző a keretek kihasználtságának növekedése, nem pedig a nyári időszakban.

Összegezve, ahogy a fentiek alapján látható, a sportesemények sok területen eredményeznek pozitív gazdasági kilengéseket, ám ezek mértékét a rendelkezésre álló adatokból nehéz pontosan meghatározni. Az azonban biztosnak látszik, hogy még a nem rendező országokban is érzékelhetően megugrik a forgalom a vendéglátásban, nagymértékben felpörög a nagyképernyős tévék iránti kereslet, és valamelyest fokozódik az elektronikai cikkek megvásárlásához kapcsolódó áruhitelek kihelyezése is.  

Nem kérdés, hogy a négyévente megrendezésre kerülő játékok nagy hatással vannak a gazdaságra és annak szereplőre, akik mind igyekeznek kivenni a részüket a felhajtásból. A 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok alkalmából az MBH Bank egyedi, a párizsi olimpiai játékok dizájn elemeit idéző Visa bankkártyákat bocsátott ki, hogy a Magyar Olimpiai Csapat stratégiai partnereként ilyen módon is közelebb hozza ügyfeleihez a világ egyik legrangosabb sporteseményének élményét.

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
2024. 07. 23. 11:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak a vezető európai tőzsdék

Vegyesen kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 23. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 23. 08:00
Megosztás:

Egy Mesterséges Intelligencia kriptó token megrázza a piacot, és lehagyja a Donald Trump által inspirálta Solana mémérméket

Ahogy közelednek az amerikai elnökválasztások, a Trump alapján készült Solana mémérmék nemrégiben nagy figyelmet kaptak; azonban egy hirtelen érkező új szereplő, egy AI kriptodeviza, felkavarta a piacot egy új koncepcióval.
2024. 07. 23. 07:30
Megosztás:

Befektetés Chainlinkbe vagy Ripple XRP-be? Navigálj a kriptopiacon a WW3 Shiba emelkedését meglovagolva!

Miközben az olyan bevált szereplők, mint a Chainlink (LINK) és a Ripple (XRP) népszerű választások, az új mém érme a <a href="https://ww3shiba.com/" target="_blank">WW3 Shiba</a>, amely egy play-to-earn modellben működik, jelentős érdeklődést kelt.
2024. 07. 23. 07:00
Megosztás:

Az OXO Technologies Holding több lépésben felvásárolja és beolvasztja a 3TS Capitalt

Elvi megállapodást írt alá az OXO Technologies Holding és a 3TS Capital Partner, melynek értelmében az OXO Technologies több lépésben többségi tulajdont szerez a 3TS Capital Partnerben, majd a fennmaradó részesedések apportálásával a tulajdonosok egyesítik a két cégcsoportot. A tranzakció eredményeként a régió egyik piacvezető kockázati- és magántőke befektető csoportja jöhet létre.
2024. 07. 23. 06:00
Megosztás:

Ezért éri meg a pénztárcánknak, ha intelligens otthont alakítunk ki

Az intelligens otthon rendszerek népszerűsége az elmúlt években folyamatosan növekszik a technológiai fejlődésnek és a fogyasztói igények változásának köszönhetően. Egyik legnagyobb előnyük azonban, hogy a kényelem és a biztonság mellett egy energiahatékonyabb háztartás vezetését teszik lehetővé, ami azt is jelenti, hogy jelentős megtakarításokat is eredményezhetnek az energiaszámlákon.
2024. 07. 23. 05:00
Megosztás:

Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 07. 23. 04:00
Megosztás:

Már 25 éve támogatja a növényvédelmet a nyírségi agrovállalat

25. születésnapját ünnepli idén a Nyír-Chem Kft., a Szabolcs Szatmár-Bereg vármegyei és környéki gazdálkodók megbízható szakmai partnere. A vállalat mezőgazdasági szakáruházzal, szaktanácsadással, különleges szolgáltatásokkal és egyedülálló kínálattal is a minőségi növényvédelem éllovasa a környéken.
2024. 07. 23. 03:00
Megosztás:

Mennyit keres most egy fizikai munkás? Átlag órabérek Magyarországon 2024

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez a szint 13,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1853 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is intenzív maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 második negyedévéhez képest 10,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
2024. 07. 23. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjasok több WC-papírt fogyasztanak - mi ennek az oka?

A háztartási cikkek fogyasztása sokféle tényezőtől függ, és a WC-papír sem kivétel ez alól. Érdekes megfigyelés, hogy a nyugdíjas korosztály gyakran több WC-papírt használ, mint a fiatalabb generációk. Ennek több oka is lehet, amelyek biológiai, életmódbeli és szokásbeli tényezőkre vezethetők vissza.
2024. 07. 23. 01:30
Megosztás:

Zavarnak a legyek? Így tartsd távol őket egy egyszerű módszerrel!

A nyár beköszöntével nemcsak a jó idő és a hosszú nappalok érkeznek meg, hanem sajnos a legyek is. Ezek az apró, de annál idegesítőbb rovarok mindenhol ott vannak: az ételben, az italban, a konyhapulton és még az arcunk körül is zümmögnek. Nem csak zavaróak, de számos betegséget is terjeszthetnek, így érdemes hatékonyan védekezni ellenük. Szerencsére léteznek egyszerű, olcsó és természetes módszerek, amelyek segítségével távol tarthatjuk őket otthonunktól. Mutatjuk hogyan!
2024. 07. 23. 01:00
Megosztás:

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás: