A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

A nyár a sláger a személyi kölcsön piacon

A jegybanki kamatemelések dacára rekord hónapokkal fordult a nyári csúcs időszakra a személyi hitel piac. Míg egy évtizede általában az év végén, azon belül is általában novemberben ért el éven belül csúcsot a személyi hitelek folyósítása, az elmúlt néhány évben már a nyári hónapokban, ezen belül is júliusban és augusztusban jelezték a legkomolyabb érdeklődést a személyi hitelek iránt a bankok. Az okok érthetőek. A nyár kedvezett számos háztartási beruházásnak, a nyár végén pedig az iskolakezdéssel kapcsolatos beszerzések finanszírozására vettek föl többen személyi kölcsönt.  

Még mindig lassú a kamatemelkedés

Azt gondolhatnánk, hogy az idén számottevően eltérő piaci környezetben lesz a személyi hitel piac, hiszen a jegybanki kamatemelések hatása az elmúlt hónapokban csúcsosodott ki. A személyi hiteleknél ugyanakkor a kamatemelkedés nemcsak a jegybank irányadó kamatához képest szerény, de a lakáshitelek drágulásához képest is. Míg a folyósított lakáshitel átlagkamatok szintje az elmúlt egy évben több, mint kétharmaddal emelkedett, addig a tavaly júniusi 11,59 százalékos személyi kölcsön átlagkamat alig több mint 3 százalékponttal, 14,75 százalékra emelkedett.

A nagyhiteleket alacsony kamattal honorálják

Az emelkedő kamatszint ugyanakkor átalakította a személyi hitel piacot. Nem volt még a történelemben két olyan egymást követő hónap, amikor 50 milliárd forintot meghaladta volna a lakosság személyi hitel felvétele. Márpedig a májusi 54,6 milliárd forint után júniusban 52,3 milliárd forintot vettek föl a magyar háztartások személyi kölcsönként. A statisztikák szerint 2022. előtt egyébként 2019. májusa, júliusa és szeptembere büszkélkedhet 50 milliárd feletti folyósítással.

A növekedést ugyanakkor a banki tapasztalatok szerint idén nem a folyósított hitelek számának emelkedése, hanem a felvett kölcsönök összegének megugrása okozza. Három évvel ezelőtt a folyósított átlagos hitelösszeg másfél millió forint körül volt, addig idén 2,5 millió forint körül mozog az átlagos hitelösszeg, sőt a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek esetében ennél is magasabb, 4,1 millió forintos az átlagösszeget tart nyilván a jegybank.

Van még 10 százalék alatti kamat

A jegybanki statisztikák azt is megmutatják, hogy az emberek öt éve, 2017 nyarán vettek fel ugyanilyen kamatszinten személyi kölcsönt, de akkor az éves infláció nem 13,7, hanem 2,6 százalékos volt. A magasabb összegű hitelek felvételét támogatja az is, hogy az MNB nyár eleji 400 bázispontot meghaladó kamatemelése ellenére is találunk még mélyen az inflációs szint alatti, egyszámjegyű kamattal bíró ajánlatot. Ma még 8,4 százalékos kamaton is kaphatunk személyi kölcsön - igaz ehhez a money.hu kalkulátora szerint hétmillió forintos hitelt kell igényelni hét évre, s legalább 400 ezer forintos nettó jövedelmet igazolni a kölcsönt nyújtó UniCredit Banknál.

A money.hu szakértői szerint a kamatok további emelkedése miatt borítékolható, hogy a nyár végével már a tehetősebb, akár 600 ezer forintos jövedelmet igazolni képest ügyfeleknek eltűnnek majd 10 százalék alatti standard ajánlatok, ám a következő napokban még lecsaphatunk ilyen konstrukciókra.

A jövő hét elején emel az MKB Bank. A konstrukciók eltérő mértékben, 100, 150, 200 bázisponttal emelkednek majd, a kamatajánlatok csúcsa 22,99 százalékra emelkedik. Az Extra Plus kategóriában 600 ezer forintos minimum jövedelem mellett ugyanakkor még mindig 9,99 százalékos a banki ajánlat.

Akció iskolakezdésre

A Raiffeisen Banknál augusztus elején a kedvezmény nélküli kamat és az új ügyfeleknek kínált akciós kamat 1,5 százalékponttal, a többi kedvezménykategória kamata 1 százalékponttal emelkedett – a legjobb ajánlat 12,95 százalék, amihez aktív számlahasználat és legalább 400 ezer forintos jövedelem kell.

Hosszú az emelők sora

Augusztus 1-től az Előrelépő személyi kölcsön kamatát minden kedvezménykategóriában, 125 bázisponttal emelte a CIB Bank. A top ajánlat így 10,95 százalék – 7 millió forintos hitelösszeg felett Magnifica kedvezménycsomagban.

Augusztus első napjától a K&H Bank kiemelt személyi kölcsön induló kamata 11,99 százalékról 15,2 százalékra, a K&H személyi kölcsön kamata 15,99 százalékról 17,4 százalékra emelkedett – ebből lehet kamatkedvezményeket kapni.

Komolyan drágított az Erste Bank is. A Most személyi kölcsön kamata 3 millió Ft hitelösszeg fölött, 200.000 forintnál magasabb jövedelem esetén 0,7-2 százalékponttal, a Most Extra személyi kölcsön kamata minden hitelösszegsávban és kategóriában 0,5-2 százalékponttal, míg a fogyasztóbarát személyi hitelek kamata 0,5-2,55 százalékponttal emelkedett. A legkedvezőbb ajánlat a Most Extrában 8 és 10 millió forint között, legalább 400 ezres jövedelem mellett 12,99 százalék, a fogyasztóbarát hitelben 13,19 százalék – ehhez ugyanakkor már 250 ezer forintos jövedelem igazolása is elég.

Augusztus 5-től a személyi kölcsönök kamata 1,24 százalékponttal nőtt a MagNet Banknál, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetnél standard személyi kölcsönt 15,69-23,69 százalékos kamaton kaphatunk. A felújítási és zöld hitelcél esetén a minimum kamat ennél 2-4 százalékkal kisebb lehet jövedelemkategória és összeg alapján. Aki pedig autóvásárlási céllal akar a MagNet Banknál személyi kölcsönt felvenni és csoportos beszedéssel fizetne, az Jövedelem2 kategóriában 11,69 százalékos kamat mellett törlesztheti a 3,3-8 millió forintos kölcsönét.

Erősödött a forint csütörtök reggelre

Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 29. 07:32
Megosztás:

Soron kívüli eszközvásárlásba kezdett a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.
2022. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Előadásokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken.
2022. 09. 29. 06:00
Megosztás:

A 4 millió tonnát is megközelítette a magyar takarmánygyártás 2021-ben

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.
2022. 09. 29. 05:30
Megosztás:

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. A folyamatosan változó körülmények újabb és újabb alkalmazások megjelenését teszik szükségessé egészen addig, míg egy nagyon nehezen átlátható, egymással direkt és indirekt függőségi kapcsolatban lévő applikációhalmaz alakul ki a vállalaton belül. Ezek a különböző korú, komplexitású és gyártói támogatással rendelkező, vagy egyedi fejlesztésű rendszerek nem pusztán a mindennapi működésüket és működtetésüket tekintve okoznak egyre nagyobb fejfájást: sokszor válnak az innováció, a megújulás gátjává. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet elkerülni ezt a csapdahelyzetet.
2022. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.
2022. 09. 29. 04:01
Megosztás:

Ezentúl sebészeti robottal is műtenek a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán szerdán. A géppel a tervek szerint heteken belül műtéteket fognak végezni - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2022. 09. 29. 03:30
Megosztás:

Bemutatták a készenléti egységek vonulását segítő drónt

A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedés biztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.
2022. 09. 29. 03:00
Megosztás:

Franciaország 2,1 milliárd euróval támogat tíz zöld hidrogénes beruházást

Élisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a zöld hidrogént érintő fejlesztési stratégia keretében az állam 2,1 milliárd euróval támogat tíz nagy ipari beruházást. Emellett 3,2 milliárd eurónyi magántőke is érkezik az ágazatba.
2022. 09. 29. 02:30
Megosztás:

Az MVM Zrt. veszteséggel zárta az első fél évet

Az MVM Zrt. 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet, míg a tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett konszolidált jelentésből.
2022. 09. 29. 02:00
Megosztás:

Mi a pálya Debrecen? - Kezdetét vette a fiatalok műszaki pályaválasztásának ösztönzését célzó rendezvénysorozat

Évek óta köztudott, hogy a műszaki területeken kiemelt szükség van a munkaerő növelésére, a kapcsolódó képzési területek támogatására és a hallgatók bevonzására. A szakember-utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdéssé válik, a munkaerőpiaci trendek, a szektort érintő kihívások is azt vetítik előre, hogy a megnövekedett igény fokozódni fog a jövőben is.
2022. 09. 29. 01:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság nyolcadik szankciócsomagra tett javaslatot Oroszországgal szemben

Az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország "folytatja az Ukrajna elleni agressziót" - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.
2022. 09. 29. 01:00
Megosztás:

A magyarok több mint fele heti 3 órát sem mozog

A magyarok több mint fele heti 3 órát sem mozog, és csak minden ötödik ember gondolja úgy, hogy tudatosan táplálkozik - derül ki a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. által készített reprezentatív felmérésből, melynek eredményét szerdán juttatták el az MTI-hez.
2022. 09. 29. 00:30
Megosztás:

A Budapest ONE minden üteme megkapta a használatbavételi engedélyt

Az Őrmezőn, hazánk legnagyobb multimodális közlekedés csomópontjánál fejlesztett Budapest ONE irodaház 2. és 3. üteme is megszerezte már a használatbavételi engedélyt. A Futureal energiahatékony, emberközpontú technológiákkal felszerelt irodaépületét választotta új irodaközpontjának többek között a Vodafone, a BT regionális szolgáltatóközpontja pedig már be is költözhetett az új irodába.
2022. 09. 29. 00:05
Megosztás:

Egyedülálló, a hazai műtárgyvásárlási szokásokat elemző kutatást készít a műtárgy.comés a Deloitte Magyarország

Hiánypótló, korábban nem létező kutatást indít a hazai műtárgyvásárlási szokásokról, döntési preferenciákról a műtárgy.com, a hazai műtárgypiac vezető információs portálja. A kutatás összeállításában, kiértékelésében és az eredmények megjelenítésében a Deloitte Magyarország is részt vesz. A kutatás eredményeit november 10-én, a Műtárgybefektetési Konferencián mutatják be.
2022. 09. 28. 23:30
Megosztás:

Üzletileg is felülteljesítők a magas EQ-val rendelkező márkák

A magasabb érzelmi intelligenciát (EQ) közvetítő márkák gyorsabban nőnek versenytársaiknál, és részvényeik is jelentősen felülteljesítik a tőzsdeindexeket – derül ki a dentsu-hoz tartozó Carat médiaügynökség közelmúltban elvégzett globális kutatásából.
2022. 09. 28. 23:00
Megosztás:

Készülnek a magyarok a télre, ötszöröződött a lemezkandallók forgalma

A rezsicsökkentés módosításáról szóló júliusi kormánybejelentést követően szinte azonnal, már a nyári hőségben reagált a lakosság. A Praktiker áruházlánc országos adatai alapján gyorsan megindult, és azóta is folyamatosan tart a fűtéshez kapcsolódó termékek, köztük a szilárdtüzelésű alternatív fűtési eszközök, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítőtermékek forgalmának növekedése. Lemezkandallót az előző év azonos időszakához képest ötször, csempekandallót pedig háromszor többen vásároltak az idei július-szeptemberi időszakban. Nyár végére az elektromos kiegészítő fűtőeszközök iránt is emelkedett a kereslet, valamint az energiahatékonyság növelése céljából sokan vásárolnak szigetelőanyagokat is. A szakértő szerint az alternatív fűtési eszköz is jó megoldás, de akár már néhány ügyes otthoni praktikával is jelentősen csökkenthetjük a rezsiszámlát.
2022. 09. 28. 22:30
Megosztás:

Valaki ma milliomos lett ezekkel a számokkal

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szeptember 28-án megtartott 39. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 09. 28. 22:00
Megosztás:

Nehéz helyzetben is biztos kézzel – évet értékelt a pénztárszektor

Az elmúlt egy év során mind a nyugdíj, mind az egészségpénztárak növelni tudták taglétszámukat, ami igazolja, hogy a lakosság továbbra is fontosnak tartja a nyugdíj és egészségügyi célú öngondoskodást. Ugyanakkor a további növekedés és a jelenlegi tagok bizalmának megőrzése érdekében szükség lesz a szektor minden szakértelmére, valamint a szektor, a jogszabályalkotók és a munkáltatók együttműködésére – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) éves konferenciáján.
2022. 09. 28. 21:30
Megosztás:

A stream egyre többet kínál a zenerajongóknak, de a dalszerzőket nem tartja jól

Átláthatóbb, a dalszerzőket jobban bemutató, és nekik magasabb jövedelmet biztosító működésre lenne szükség a zenei streaming piacon – ezek a fő állításai a szerzői jogkezelőket tömörítő GESAC által megrendelt, független európai tanulmánynak.
2022. 09. 28. 21:00
Megosztás: