3+1 tanács hogyan kerülje el a lánctartozást

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.

3+1 tanács hogyan kerülje el a lánctartozást

Az idei első félévben a hazai cégek közel kétharmadának (64 százalék) akadt legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett. A válaszadók 26 százaléka ráadásul maga is tartozott beszállítóinak (ez egyébként 12 százalékpontos csökkenés az elmúlt év második félévben mért adatokhoz képest), 14 százalékuk pedig tartozás miatt legalább egyszer nem tudott fizetni – áll a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet 2021 első félévét vizsgáló „Késedelmes fizetés és lánctartozás a hazai vállalkozások körében” című felmérésében. Ezek alapján a késedelmes fizetés és a lánctartozás továbbra is komoly problémának tekinthető a hazai vállalkozások körében.

„Ma egy vállalkozás akkor jár el körültekintően, ha mindent megtesz a lánctartozás elkerülése érdekében. Ez ugyanis nem csak a bevételkiesés miatt jelenthet problémát, hanem gyakran bonyodalmas és időigényes jogi eljárást von maga után, ami leköti az erőforrásokat és tovább növelheti a kiadásokat” – hangsúlyozza dr. Bognár Ivett, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője. A probléma megelőzésének vagy megoldásának azonban vannak hatékony eszközei.

1. Tájékozódás a szerződéskötés előtt

A kockázatok csökkentése érdekében minden esetben ajánlatos a leendő partner fizetőképességét, pénzügyi stabilitását előzetesen ellenőrizni. Ezt legegyszerűbben az Igazságügyi Minisztérium nyilvánosan elérhető e-beszámoló oldalán lehet megtenni. Az ellenőrzést követően a pénzügyi adatok ismeretében dönthet a társaság az üzleti kapcsolat létesítéséről, illetve szükséges esetén a felek a szerződéskötéskor gondoskodhatnak a megfelelő jogi védelemről.

2. Harmadik fél bevonása kezesként

Biztonságot nyújtó, mégis viszonylag ritkán alkalmazott megoldás, ha kezesként harmadik felet vonunk be a megállapodásba. Erről célszerű külön megegyezést kötni, de az adott szerződésen belül is megoldható a kezesség rögzítése. Tartós vagy rendszeres szerződéses kapcsolat esetén érdemes figyelni arra, hogy a kezességvállalás valamennyi, a felek között létrejött vagy a jövőben megkötendő szerződésből eredő követelésre kiterjedjen. Egyszerű kezesség helyett ajánlott készfizető kezesség vállalásában megállapodni, ilyenkor ugyanis a kezest nem illeti meg a sortartás kifogása, így nem halogathatja a teljesítést addig, amíg a jogosult nem igazolja, hogy az eredeti kötelezettel (a céggel) szembeni igényérvényesítés nem vezetett eredményre.

3. Fizetési meghagyásos eljárás indítása

A fizetési meghagyásos eljárás közjegyzői hatáskörbe tartozó nemperes eljárás, amit szinte bárki kezdeményezhet, akinek lejárt követelése van. A fizetési felszólítástól ez alapvetően abban különbözik, hogy amennyiben a kézbesítettnek minősülő fizetési meghagyásnak az adós nem tesz eleget, illetve nem mond ellent, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, amely alapján már végrehajtás is kezdeményezhető. Az eljárás előnye, hogy rövidek a határidők (15 nap) és a fizetési meghagyás kibocsátásához nem kell a követelés jogalapját bizonyítani. Ilyen eljárás nagyjából bármilyen lejárt pénztartozás esetén kezdeményezhető, a törvény ugyanakkor meghatároz bizonyos korlátokat. Ezek közé tartozik például, hogy nem lehet ilyen eljárást kezdeményezni akkor, ha a követelés összege meghaladja a 30 millió forintot.

3+1 Követelés átruházása

Sokszor érdemi segítséget nyújthat a cégeknek a követelés átruházása is. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ekkor az átruházó elveszíti a rendelkezési jogát a követelés felett. Ha ebben gondolkodunk, akkor elsősorban (de nem kizárólagosan) faktoring cégekhez fordulhatunk. Mérlegelendő, hogy ilyen esetben a teljes követelésnek rendszerint csak egy részét kapjuk meg, attól függően, hogy az átvevő mennyire tartja valószínűnek, hogy a követelés később megtérül. Ez a megoldás az átruházó szempontjából azért lehet mégis kedvező, mert így hozzájuthat legalább a követelése egy részéhez, miközben „megszabadul” az igényérvényesítéssel összefüggő ügyintézéstől és költségektől.

Mivel minden eset különböző, és az ideális jogi megoldás az adott eset körülményeitől függ, vitás helyzetben a cégeknek érdemes követeléskezelési ügyben jártas szakemberhez fordulni részletes, az adott ügyre szabott útmutatásért.

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás:

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás:

Újabb hazai vasúti fejlesztések valósulhatnak meg

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 25. 15:00
Megosztás:

Bukarestben nyit központot az Ahold Delhaize

Bukarestben nyit összeurópai informatikai központot a világ legnagyobb kiskereskedői közé tartozó holland-belga hagyományos és online kiskereskedelmi vállalat, az Ahold Delhaize - közölte szerdán a vállalat.
2024. 04. 25. 14:30
Megosztás:

Újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program

A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.
2024. 04. 25. 14:00
Megosztás:

Nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban márciusban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben bővült havi szinten a tartós javak megrendelése márciusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 04. 25. 13:30
Megosztás:

Felvásárolja a Sprintert a Sameday

Az easybox csomagautomatákat üzemeltető, romániai székhelyű Sameday futárszolgálat magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet magyar szektortársa, a Pick Pack Pontokat üzemeltető Sprinter felvásárlásával - tájékoztatta a társaság a MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 13:00
Megosztás:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. osztalékot fizet a tavalyi eredménye után

Az OPUS GLOBAL Nyrt. a 2023-as eredménye után részvényenként 10 forintot, összességében 6,7 milliárd forint osztalékot fizet - mondta a cég vezérigazgató-helyettese az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlését követő háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.
2024. 04. 25. 12:30
Megosztás:

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.
2024. 04. 25. 12:00
Megosztás:

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.
2024. 04. 25. 11:30
Megosztás: