3 hasznos tanács, ha hosszú távra tervezel a napelemmel

A klímaváltozás által előidézett problémák egyre többeket sarkallnak egy fenntarthatóbb életvitelre. Már a kisebb lépésekkel, mint a komposztálással, vagy a nejlonzacskók kerülésével is sokat segíŧünk a természetnek, de vannak olyanok, akik a következő szintre emelik a fenntarthatóságot.

3 hasznos tanács, ha hosszú távra tervezel a napelemmel

Egyre többen döntenek úgy, hogy beruháznak egy otthoni napelemes rendszerre. A napelemes rendszerek zöld energiát termelnek, így környezetvédelmi szempontból kiemelkedő szerepük van. Mi több, lehetővé teszik, hogy a háztartások önellátóvá váljanak és függetlenedhessenek az energiaszolgáltatótól.

Mivel nem kis összeget jelent egy napelemes beruházás, tudni kell, hogy a pénz megtérülése hosszú távú cél. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a napelemes rendszer még évek múlva is kifogástalanul működjön. Most összeszedtünk 3 hasznos tanácsot, melyekkel nem csak a napelem élettartam, de rendszer hatékonysága is jelentősen növelhető.

1. A siker kulcsa az alapos tervezés

Mint minden befektetésnél, a napelemes rendszer beszerzésénél sem árt tisztában lenni azzal, hogy mire költjük el a pénzünket. Ha azt szeretnénk, hogy a napelemünk évekkel később is maximális hatékonysággal üzemeljen, alaposan meg kell tervezni, hogy mit és hova telepítünk.

Első lépésként mérjük fel a háztartás energiaigényeit. Ehhez nyugodtan kérhetünk segítséget, hiszen egy hozzáértő szakember valószínüleg tizedannyi idő alatt végzi el a felmérést, mint mi, és még az eredmény is pontosabb lesz. Az energiafogyasztás pontos meghatározását követően azt is el kell dönteni, hogy ennek mekkora részét kívánjuk napenergiával kiváltani.

Azt is érdemes számításba venni, hogy várható-e a háztartás bővülése. Egészen más a helyzet egy 3 fős kiscsalád és egy 5 gyermekes nagycsalád esetében. Ha elképzeléseink szerint van esély az energiafogyasztás növekedésére, akkor érdemes már eleve nagyobb teljesítménnyel bíró napelemes rendszerre beruházni.

Merthogy, az energiafogyasztás alapján dől el, hogy mekkora teljesítményű rendszer telepítése szükséges. Ez azért lényeges, mert jelentős árbeli különbség van kisebb és nagyobb teljesítményű napelem között.

Amennyiben azonban a napelem teljesítménye nem éri el a szükséges mértéket, a elektromos rendszer képtelen lesz megfelelni a személyes igényeknek. Ugyanakkor, egy túlzottan nagy teljesítményű napelem teljesen felesleges, mert nagy valószínűséggel nem tudnánk kihasználni.

Persze nem csak a napelem teljesítményén múlik a rendszer hatékonysága. A tervezési fázis során nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy megfelelő helyet találjunk a napelemeknek. Az ideális hely egy déli tájolású tető, amelynek a dőlésszöge 25-30o. Törekedjünk úgy kialakítani a területet, hogy minél kevesebb árnyék fedje, nehogy csökkenjen a napelem hatékonysága.

2. A minőség hosszú távon megtérül

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy elhamarkodják a választást, és igyekeznek minél olcsóbban megúszni a vásárlást. A napelemek esetében azonban tilos a napelem minőségén spórolni. Az olcsóbb, de silány minőségű darabok sajnos meglehetősen hamar bekrepálnak, a folytonos javítgatás pedig a beszerzési ár többszöröse lehet.

Éppen ezért, ne a napelem és a telepítés költségein spóroljunk! Amikor napelemet keresünk, olyan márkák közül válasszunk, amelyek megbízhatóak, és másoknak is beváltak. Válasszunk jó minőségű, tartós és hatékony napelem paneleket. A minőség és a hosszú élettartam az inverter esetében sem elhanyagolható. Ugyanígy, a rendszer tartószerkezetéhez is masszív, strapabíró anyagot válasszunk.

Ha megvannak a minőségi alkatrészek, nem maradt más hátra, mint szakemberre bízni a telepítést. Azzal növelhetjük a leginkább a napelem hatékonyságát, hogy szakszerűen telepítjük. Ehhez pedig az erre szakosodott telepítő cégek értenek a legjobban.

Mielőtt azonban megkötjük a szerződést egy telepítő céggel, érdemes több vállalattól is árajánlatot kérni, és összehasonlítani őket. Tekintsük meg az egyes cégek referenciáit, valamint győződjünk meg arról is, hogy rendelkeznek-e kellő tapasztalattal és szaktudással. A telepítő cégek esetében ugyanolyan fontos a megbízhatóság, valamint az érvényes engedélyek, és a telepítésre vállalt garancia.

3. Így növelhetjük a napelem élettartamát

Sajnos az alapos tervezés, a minőségi anyagok, és a szakszerű telepítés még mindig nem elég. A leghatékonyabban úgy növelhetjük a napelemes rendszer élettartamát, ha folyamatosan karbantartjuk.

Nem kell megijedni, a napelemes rendszerek karbantartása nem bonyolult. A siker kulcsa a rendszerességben van. Törekedjünk minél gyakrabban ellenőrizni a napelemet, hogy idejében kiszúrjuk, ha valami nem stimmel.

A napelem panelek tisztítását, valamint a kábelek és csatlakozások ellenőrzését bízzuk szakemberre. A profibb telepítő cégek általában vállalják a napelemes rendszerek monitorozását, vagyis folyamatos megfigyelés alatt tartják a napelemeket. Ehhez persze először a hálózatra kell csatlakoztatni.

Azáltal, hogy a napelemet állandóan szemmel tartják, elkerülhetjük, hogy komolyabb probléma, esetleg meghibásodás alakuljon ki. Így a rendszeres karbantartással jelentősen növelhetjük a napelem élettartamát.

Erre pedig azért van szükség, mert a napelembe fektetett pénz megtérülési ideje 8-10 év. Ha ennyit sem bírna ki javítás nélkül, bizony nem hogy megtakarítani nem tudnánk, de még buknánk is rajta, nem keveset.

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás: