1 kw áram ára 2024

Ahogy a globális energiaárak ingadoznak, úgy változnak az áramtarifák is. Ez a cikk részletes betekintést nyújt az áram jelenlegi költségeibe, és megvizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását.

1 kw áram ára 2024

Bevezetés

A világ egyre inkább energiafüggő, és ahogy a kereslet növekszik, úgy nőnek az energiaárak is. Az idei év sem kivétel ez alól, különösen, ha figyelembe vesszük a geopolitikai feszültségeket, a környezetvédelmi előírásokat, és az energiatermelési módszerek változásait. De mit is jelent ez a gyakorlatban egy átlagfogyasztó számára? Milyen árakra számíthatnak, és milyen stratégiákat alkalmazhatunk a költségek csökkentése érdekében?

Az áram árának meghatározó tényezői

A nemzetközi olajpiaci ingadozásoktól kezdve a szélerőművek kapacitásának növekedéséig számos tényező határozza meg az áram piaci árát. 2024-ben a várható átlagár 35 és 45 forint között mozog kWh-onként.

A helyi energiapolitika szerepe

Az egyes országok energiastratégiája és szabályozásai szintén fontos szerepet játszik az áram árak alakulásában. Magyarországon például a kormány törekvései az atomenergia és a megújuló források felhasználása terén erőteljes hatással vannak az áram piaci árára. A tervek szerint a megújuló források aránya 2024-re eléri a 20%-ot, ami hozzájárulhat az árak stabilizálásához.

Új technológiák és az áramtermelés költsége

Az innovációk, mint például az okos hálózatok és az energiatárolási technológiák, szintén befolyásolják az áramtermelés költségeit. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy hatékonyabban kezeljük az energiaellátást. Az ilyen fejlesztések 2024-ben várhatóan 10-15%-kal csökkenthetik a termelési költségeket, ami közvetett módon az áramfogyasztók számláján is megmutatkozik.

áram aktuális ára 2024

Az áram árának aktuális helyzete

Az 1 kw áram ára 2024 év elején körülbelül 39 forint volt, ami már önmagában is 5%-os emelkedést jelent a 2023-as év végi 37 forintos átlagárhoz képest. Ez az árnövekedés részben a nemzetközi szénárak emelkedésének tudható be, részben pedig a megújuló energiaforrásokra való átállás költségeinek fedezésére irányuló politikai intézkedések eredménye. Továbbá, az orosz-ukrán konfliktus is jelentősen befolyásolta az energiaárakat, hiszen Ukrajna jelentős átmeneti útvonal a kelet-európai földgáz számára, aminek költsége közvetve az áramtermelés árait is érinti.

A hazai energiatermelésben a Paks II atomerőmű kapacitásbővítése is fontos szerepet játszik. A projekt, amely a tervek szerint 2026-ra készül el, közvetett módon szintén hozzájárul az áram árának emelkedéséhez. Emellett, a magyar kormány több zöld beruházást is támogat, mint például a napenergiával működő új létesítmények építését, amelyek hosszú távon hozzájárulnak az energiaellátás stabilitásához és a költségek csökkentéséhez.

Az 2024. évi lakossági áramárak

lakossági áram árak 2024

Magyarországon több cég is biztosítja az áramot, többek között az E.On Észak- és Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-k, az ELMŰ Hálózati Kft., az MVM Émász és Démász Áramhálózati Kft.-k, valamint az OPUS Titász Áramhálózati Zrt. Nézzük, milyen az 1 kw áram ára 2024-ben.

Rezsicsökkentett áramárak: 2024-ben, ha a háztartások éves fogyasztása 2523 kWh alatt marad, a rezsicsökkentett árak vonatkoznak rájuk. Ez a kedvezményes tarifa jelentősen csökkenti az áram költségét a kisebb fogyasztású háztartások számára.

Piaci árak magasabb fogyasztás esetén: Ha a fogyasztás meghaladja a 2523 kWh-t évente, a lakossági piaci tarifák lépnek érvénybe, amelyek magasabb költséget jelentenek, viszont az aktuális piaci viszonyoktól függnek.

Nappali és éjszakai tarifák: Az A1 és A2 tarifák a nappali időszakban alkalmazott díjak, míg a B tarifa az éjszakai órákban érvényes kedvezményesebb árakat kínálja. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az alacsonyabb díjszabású időszakokban nagyobb energiafelhasználás mellett spóroljanak.

Speciális tarifák: A B komfort és B Geo tarifák különleges feltételeket biztosítanak azok számára, akik geotermikus vagy más speciális energiaforrásokat használnak.

A 2024. év jelentősége az energiaárak szempontjából

2024. kulcsfontosságú időszaknak számít az energiaárak tekintetében, mivel számos új szabályozás és piaci változás lép életbe, amelyek közvetlenül befolyásolják az áram árát. Egyrészt, az Európai Unió szigorúbb környezetvédelmi előírásai, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák, kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energiaforrások arányát. Magyarországon ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásokból származó áram aránya 2024 végére várhatóan meghaladja a 25%-ot.

Ezen túlmenően, a nemzetközi energiapiacok változásai, mint például a közel-keleti geopolitikai feszültségek vagy az amerikai szénhidrogén-kitermelés növekedése, szintén hatással vannak a globális energiapiacra, így közvetve befolyásolják az áram árát Magyarországon. Az energiaárak prognózisa szerint 2024 második felében az átlagos áramár kWh-onként 40-42 forint között alakulhat, ami a háztartások és vállalkozások számára újabb kihívásokat jelenthet a költségvetés tervezése és a költségkezelés szempontjából.

lakossági 1 kwh áram ára

Ki minősül lakossági fogyasztónak?

Magyarországon ezt a kategóriát meghatározott kritériumok szabályozzák, melyek elsősorban a fogyasztás helyének jellegét és a fogyasztás célját veszik figyelembe. A lakossági fogyasztók azok a természetes személyek, akik a villamos energiát nem gazdasági tevékenység keretében, hanem saját háztartásukban használják fel. Ez magában foglalja azokat az egyéneket is, akik bérlőként vagy tulajdonosként lakóingatlanban élnek, és az áramot kizárólag saját, magán jellegű szükségleteik kielégítésére használják.

Főbb jellemzők, amelyek alapján a lakossági fogyasztók azonosíthatók:

- Lakóingatlanban történő áramfogyasztás: A felhasználás helye lakóingatlan, mint például lakás, családi ház, nyaraló, stb.

- Nem gazdasági tevékenység céljából történő felhasználás: A fogyasztás nem kapcsolódik semmilyen üzleti, ipari, mezőgazdasági vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységhez.

- Személyes vagy családi használat: Az energiafelhasználás kizárólag a lakossági fogyasztó és közvetlen családja mindennapi életviteléhez kapcsolódik.

A lakossági fogyasztók státuszának meghatározása fontos a villamos energia árazása és a különböző energia-támogatási rendszerek igénybevételének szempontjából, mivel ezek a támogatások gyakran kifejezetten a lakossági fogyasztókra vonatkoznak, céljuk a háztartások energiafelhasználása költségeinek csökkentése és az életszínvonal védelme.

A lakossági fogyasztó milyen áron veheti igénybe áramot Magyarországon? (1 kw áram ára 2024)

A lakossági áramfogyasztók által fizetendő árak 2024-ben jelentős változásokon mennek keresztül, amelyeket a nemzetközi piaci trendek, a hazai energiapolitika és a megújuló energiaforrásokra való átállás együttes hatása alakít. Ezek az árak regionális eltéréseket is mutatnak, attól függően, hogy a fogyasztók melyik városban vagy régióban élnek, és milyen mértékű a helyi infrastruktúra fejlettsége.

A1 tarifa 2523 kWh/év-ig

A fogyasztási limit alatt (2523 kWh/év) az 1 kWh áram ára 36 forint. Az A1 tarifa keretében, amely a 2523 kWh/év-ig terjedő fogyasztásra vonatkozik, a lakossági áramszámla a következő tételekből tevődik össze:

- Villamosenergia-ár: Ez a nettó egységár 4,39 forint kWh-onként.

- Rendszerhasználati díjak: Ezek a felhasználó által fizetendő díjak, amelyek nettóban 23,4 forintot tesznek ki kWh-onként.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Az ÁFA mértéke kWh-onként 7,5 forint.

Amikor ezeket az összegeket összeadjuk, az áfával növelt, tehát bruttó ár, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 35,29 forintot tesz ki. Ez az összeg tartalmazza az energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is.

2523 kWh/év feletti lakossági fogyasztó esetében az áram ára

Amennyiben egy lakossági fogyasztó éves szinten 2523 kWh-nál többet használ, vagyis meghaladja a limitet, akkor ebben az esetben 1 kWh áram ára már 70 forintot jelent. Az A1 lakossági piaci tarifával a következőképpen alakul az áramszámla tételeinek összetétele:

- Villamosenergia-ár: A nettó egységár kWh-onként 31,8 forint.

- Rendszerhasználati díjak: Ezeket a felhasználók fizetik meg, és a nettó összeg kWh-onként 23,4 forint.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Ez a tétel kWh-onként 14,9forint.

Összegezve, a bruttó ár, tehát az az összeg, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 70,1 forint. Ez az összeg tartalmazza a villamos energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is, így nyújtva egy teljes képet arról, mennyibe kerül az elektromos áram azok számára, akik az éves 2523 kWh fogyasztási határt meghaladják.

Az éjszakai áram ára

Az éjszakai áram, vagy más néven csúcsidőn kívüli áram, egy olyan tarifatípus, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy alacsonyabb díjszabással vásároljanak áramot az éjszakai órákban. Ez az időszak általában éjjel 10 órától reggel 6 óráig tart, amikor a villamosenergia-igény általában alacsonyabb, és így az energiaszolgáltatók olcsóbban kínálhatják az áramot. Az éjszakai áram használata különösen előnyös azok számára, akik nagy energiaigényű berendezéseket, például elektromos fűtőtesteket vagy mosógépeket üzemeltetnek éjszaka.

A2 csúcsidőszak lakossági alapárak:

- Villamosenergia-ár: Nettó 10,7 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 9,2 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 43,4 Ft/kWh

Ha a fogyasztás a csúcsidőszakban meghaladja a megszokott kereteket, a következő árak alkalmazandók:

- Villamosenergia-ár: Nettó 31,8 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 14,9 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 70,1 Ft/kWh

Miben tud segíteni a Qjob - a szakemberkereső?

Ha tanácsadásra van szüksége az elektromos energia felhasználásának kalkulálásához, optimalizálásához, vagy csak biztos akar lenni a számítások helyességében, akkor érdemes megpróbálni keresni egy szakembert a Qjob.hu weboldalán. Itt számos villanyszerelő, mérnők található, akik különböző területeken rendelkeznek tapasztalattal és személyre szabott tanácsadást akár nyújthatnak, legyen szó akár otthoni, akár ipari energiafelhasználásról. A Qjob szakemberkereső platform lehetővé teszi a közvetlenül kapcsolatteremtést.

A súlyosbodó válságok három éve magasan tartják az éhezők számát - figyelmeztet az ENSZ

Közel hétszázharminchárommillió ember éhezett 2023-ban: globálisan minden tizenegyedik, illetve Afrikában minden ötödik ember – olvasható az öt ENSZ szakosított szerv által jegyzett „Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete” című globális jelentésben.
2024. 07. 27. 11:00
Megosztás:

Tízezreket költünk dísznövényekre, de a biztosításukra nem fordítunk kellő figyelmet

A hazai otthonok döntő többsége, 82 százaléka rendelkezik kerttel, terasszal vagy erkéllyel. Évente átlagosan több mint huszonkétezer forintot költünk a dísznövényekre, a meglévők pótlása pedig közel hatvanezer forintba kerülne – derül ki egy friss országos kutatásból. Az idén márciusban első alkalommal meghirdetett lakásbiztosítási kampány enyhítette az alulbiztosítottságot, a Groupama Biztosító tapasztalatai szerint azonban a növények, kerti bútorok biztosítására még mindig nem fordítunk kellő figyelmet, holott egy váratlanul lecsapó vihar, jégeső ezekben is komoly pusztítást végezhet.
2024. 07. 27. 10:00
Megosztás:

A Keppel MET Renewables naperőműprojekteket vásárol Észak-Olaszországban

A svájci központú, megújuló energetikai eszközökkel foglalkozó Keppel MET Renewables (KMR) tovább erősíti elköteleződését a napenergia-projektek mellett. A MET Csoport és a szingapúri Keppel Infrastructure vegyesvállalata lezárta két fotovoltaikus projekt 100 százalékos részesedésének megvásárlását Észak-Olaszországban, Piemont és Lombardia régiókban.
2024. 07. 27. 09:40
Megosztás:

A Chainlink és a Shiba Inu forgalma csökken, de az új Raboo mém érme továbbra is emelkedik!

A kriptovaluta piac továbbra is ingadozik, és a már megalapozott szereplők, mint a Chainlink és a Shiba Inu, a szélviharban vannak. Kereskedési volumenük csökkenése éles ellentétben áll a Raboo, egy új mém érme növekvő lendületével, amely jelentős figyelmet kelt.
2024. 07. 27. 08:52
Megosztás:

Csökkent júniusban az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban

A várt növekedés helyett csökkent az új egylakásos családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júniusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 07. 27. 08:00
Megosztás:

Javult az amerikai gazdaság teljesítménye júliusban

Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.
2024. 07. 27. 07:00
Megosztás:

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium - jelentette be Nagy István tárcavezető a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.
2024. 07. 27. 06:00
Megosztás:

Kevesebb cég tervez áremelést

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint a vállalkozások 61 százaléka tervezi, hogy emeli belföldi értékesítési árait a következő fél évben. Ez az utóbbi három év stabilan 70 százalék feletti adataihoz képest számottevően kisebb arány, utoljára 2021. áprilisában tapasztaltak hasonló szintet - ismerteti az MKIK GVI az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2024. 07. 27. 05:00
Megosztás:

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit, valamint 2027-ig újabb határátkelőhelyet létesítenek - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 27. 04:00
Megosztás:

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése júliusban

A várt mérsékelt gyorsulás helyett lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése júliusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének szerdán ismertetett előzetes értékeiből.
2024. 07. 27. 03:00
Megosztás:

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

A 3 legjobb altcoin, amelyek 100x-os növekedésre készülnek az Ethereum ETF és a Solana ETF bevezetésével

A kriptovaluta-befektetők mindig keresik a következő nagy lehetőséget. Az Ethereum ETF bevezetésével és a közelgő Solana ETF bevezetéssel a piac tele van spekulációkkal és izgalommal.
2024. 07. 26. 19:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás: