1 kw áram ára 2024

Ahogy a globális energiaárak ingadoznak, úgy változnak az áramtarifák is. Ez a cikk részletes betekintést nyújt az áram jelenlegi költségeibe, és megvizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását.

1 kw áram ára 2024

Bevezetés

A világ egyre inkább energiafüggő, és ahogy a kereslet növekszik, úgy nőnek az energiaárak is. Az idei év sem kivétel ez alól, különösen, ha figyelembe vesszük a geopolitikai feszültségeket, a környezetvédelmi előírásokat, és az energiatermelési módszerek változásait. De mit is jelent ez a gyakorlatban egy átlagfogyasztó számára? Milyen árakra számíthatnak, és milyen stratégiákat alkalmazhatunk a költségek csökkentése érdekében?

Az áram árának meghatározó tényezői

A nemzetközi olajpiaci ingadozásoktól kezdve a szélerőművek kapacitásának növekedéséig számos tényező határozza meg az áram piaci árát. 2024-ben a várható átlagár 35 és 45 forint között mozog kWh-onként.

A helyi energiapolitika szerepe

Az egyes országok energiastratégiája és szabályozásai szintén fontos szerepet játszik az áram árak alakulásában. Magyarországon például a kormány törekvései az atomenergia és a megújuló források felhasználása terén erőteljes hatással vannak az áram piaci árára. A tervek szerint a megújuló források aránya 2024-re eléri a 20%-ot, ami hozzájárulhat az árak stabilizálásához.

Új technológiák és az áramtermelés költsége

Az innovációk, mint például az okos hálózatok és az energiatárolási technológiák, szintén befolyásolják az áramtermelés költségeit. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy hatékonyabban kezeljük az energiaellátást. Az ilyen fejlesztések 2024-ben várhatóan 10-15%-kal csökkenthetik a termelési költségeket, ami közvetett módon az áramfogyasztók számláján is megmutatkozik.

áram aktuális ára 2024

Az áram árának aktuális helyzete

Az 1 kw áram ára 2024 év elején körülbelül 39 forint volt, ami már önmagában is 5%-os emelkedést jelent a 2023-as év végi 37 forintos átlagárhoz képest. Ez az árnövekedés részben a nemzetközi szénárak emelkedésének tudható be, részben pedig a megújuló energiaforrásokra való átállás költségeinek fedezésére irányuló politikai intézkedések eredménye. Továbbá, az orosz-ukrán konfliktus is jelentősen befolyásolta az energiaárakat, hiszen Ukrajna jelentős átmeneti útvonal a kelet-európai földgáz számára, aminek költsége közvetve az áramtermelés árait is érinti.

A hazai energiatermelésben a Paks II atomerőmű kapacitásbővítése is fontos szerepet játszik. A projekt, amely a tervek szerint 2026-ra készül el, közvetett módon szintén hozzájárul az áram árának emelkedéséhez. Emellett, a magyar kormány több zöld beruházást is támogat, mint például a napenergiával működő új létesítmények építését, amelyek hosszú távon hozzájárulnak az energiaellátás stabilitásához és a költségek csökkentéséhez.

Az 2024. évi lakossági áramárak

lakossági áram árak 2024

Magyarországon több cég is biztosítja az áramot, többek között az E.On Észak- és Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-k, az ELMŰ Hálózati Kft., az MVM Émász és Démász Áramhálózati Kft.-k, valamint az OPUS Titász Áramhálózati Zrt. Nézzük, milyen az 1 kw áram ára 2024-ben.

Rezsicsökkentett áramárak: 2024-ben, ha a háztartások éves fogyasztása 2523 kWh alatt marad, a rezsicsökkentett árak vonatkoznak rájuk. Ez a kedvezményes tarifa jelentősen csökkenti az áram költségét a kisebb fogyasztású háztartások számára.

Piaci árak magasabb fogyasztás esetén: Ha a fogyasztás meghaladja a 2523 kWh-t évente, a lakossági piaci tarifák lépnek érvénybe, amelyek magasabb költséget jelentenek, viszont az aktuális piaci viszonyoktól függnek.

Nappali és éjszakai tarifák: Az A1 és A2 tarifák a nappali időszakban alkalmazott díjak, míg a B tarifa az éjszakai órákban érvényes kedvezményesebb árakat kínálja. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az alacsonyabb díjszabású időszakokban nagyobb energiafelhasználás mellett spóroljanak.

Speciális tarifák: A B komfort és B Geo tarifák különleges feltételeket biztosítanak azok számára, akik geotermikus vagy más speciális energiaforrásokat használnak.

A 2024. év jelentősége az energiaárak szempontjából

2024. kulcsfontosságú időszaknak számít az energiaárak tekintetében, mivel számos új szabályozás és piaci változás lép életbe, amelyek közvetlenül befolyásolják az áram árát. Egyrészt, az Európai Unió szigorúbb környezetvédelmi előírásai, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák, kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energiaforrások arányát. Magyarországon ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásokból származó áram aránya 2024 végére várhatóan meghaladja a 25%-ot.

Ezen túlmenően, a nemzetközi energiapiacok változásai, mint például a közel-keleti geopolitikai feszültségek vagy az amerikai szénhidrogén-kitermelés növekedése, szintén hatással vannak a globális energiapiacra, így közvetve befolyásolják az áram árát Magyarországon. Az energiaárak prognózisa szerint 2024 második felében az átlagos áramár kWh-onként 40-42 forint között alakulhat, ami a háztartások és vállalkozások számára újabb kihívásokat jelenthet a költségvetés tervezése és a költségkezelés szempontjából.

lakossági 1 kwh áram ára

Ki minősül lakossági fogyasztónak?

Magyarországon ezt a kategóriát meghatározott kritériumok szabályozzák, melyek elsősorban a fogyasztás helyének jellegét és a fogyasztás célját veszik figyelembe. A lakossági fogyasztók azok a természetes személyek, akik a villamos energiát nem gazdasági tevékenység keretében, hanem saját háztartásukban használják fel. Ez magában foglalja azokat az egyéneket is, akik bérlőként vagy tulajdonosként lakóingatlanban élnek, és az áramot kizárólag saját, magán jellegű szükségleteik kielégítésére használják.

Főbb jellemzők, amelyek alapján a lakossági fogyasztók azonosíthatók:

- Lakóingatlanban történő áramfogyasztás: A felhasználás helye lakóingatlan, mint például lakás, családi ház, nyaraló, stb.

- Nem gazdasági tevékenység céljából történő felhasználás: A fogyasztás nem kapcsolódik semmilyen üzleti, ipari, mezőgazdasági vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységhez.

- Személyes vagy családi használat: Az energiafelhasználás kizárólag a lakossági fogyasztó és közvetlen családja mindennapi életviteléhez kapcsolódik.

A lakossági fogyasztók státuszának meghatározása fontos a villamos energia árazása és a különböző energia-támogatási rendszerek igénybevételének szempontjából, mivel ezek a támogatások gyakran kifejezetten a lakossági fogyasztókra vonatkoznak, céljuk a háztartások energiafelhasználása költségeinek csökkentése és az életszínvonal védelme.

A lakossági fogyasztó milyen áron veheti igénybe áramot Magyarországon? (1 kw áram ára 2024)

A lakossági áramfogyasztók által fizetendő árak 2024-ben jelentős változásokon mennek keresztül, amelyeket a nemzetközi piaci trendek, a hazai energiapolitika és a megújuló energiaforrásokra való átállás együttes hatása alakít. Ezek az árak regionális eltéréseket is mutatnak, attól függően, hogy a fogyasztók melyik városban vagy régióban élnek, és milyen mértékű a helyi infrastruktúra fejlettsége.

A1 tarifa 2523 kWh/év-ig

A fogyasztási limit alatt (2523 kWh/év) az 1 kWh áram ára 36 forint. Az A1 tarifa keretében, amely a 2523 kWh/év-ig terjedő fogyasztásra vonatkozik, a lakossági áramszámla a következő tételekből tevődik össze:

- Villamosenergia-ár: Ez a nettó egységár 4,39 forint kWh-onként.

- Rendszerhasználati díjak: Ezek a felhasználó által fizetendő díjak, amelyek nettóban 23,4 forintot tesznek ki kWh-onként.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Az ÁFA mértéke kWh-onként 7,5 forint.

Amikor ezeket az összegeket összeadjuk, az áfával növelt, tehát bruttó ár, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 35,29 forintot tesz ki. Ez az összeg tartalmazza az energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is.

2523 kWh/év feletti lakossági fogyasztó esetében az áram ára

Amennyiben egy lakossági fogyasztó éves szinten 2523 kWh-nál többet használ, vagyis meghaladja a limitet, akkor ebben az esetben 1 kWh áram ára már 70 forintot jelent. Az A1 lakossági piaci tarifával a következőképpen alakul az áramszámla tételeinek összetétele:

- Villamosenergia-ár: A nettó egységár kWh-onként 31,8 forint.

- Rendszerhasználati díjak: Ezeket a felhasználók fizetik meg, és a nettó összeg kWh-onként 23,4 forint.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Ez a tétel kWh-onként 14,9forint.

Összegezve, a bruttó ár, tehát az az összeg, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 70,1 forint. Ez az összeg tartalmazza a villamos energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is, így nyújtva egy teljes képet arról, mennyibe kerül az elektromos áram azok számára, akik az éves 2523 kWh fogyasztási határt meghaladják.

Az éjszakai áram ára

Az éjszakai áram, vagy más néven csúcsidőn kívüli áram, egy olyan tarifatípus, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy alacsonyabb díjszabással vásároljanak áramot az éjszakai órákban. Ez az időszak általában éjjel 10 órától reggel 6 óráig tart, amikor a villamosenergia-igény általában alacsonyabb, és így az energiaszolgáltatók olcsóbban kínálhatják az áramot. Az éjszakai áram használata különösen előnyös azok számára, akik nagy energiaigényű berendezéseket, például elektromos fűtőtesteket vagy mosógépeket üzemeltetnek éjszaka.

A2 csúcsidőszak lakossági alapárak:

- Villamosenergia-ár: Nettó 10,7 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 9,2 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 43,4 Ft/kWh

Ha a fogyasztás a csúcsidőszakban meghaladja a megszokott kereteket, a következő árak alkalmazandók:

- Villamosenergia-ár: Nettó 31,8 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 14,9 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 70,1 Ft/kWh

Miben tud segíteni a Qjob - a szakemberkereső?

Ha tanácsadásra van szüksége az elektromos energia felhasználásának kalkulálásához, optimalizálásához, vagy csak biztos akar lenni a számítások helyességében, akkor érdemes megpróbálni keresni egy szakembert a Qjob.hu weboldalán. Itt számos villanyszerelő, mérnők található, akik különböző területeken rendelkeznek tapasztalattal és személyre szabott tanácsadást akár nyújthatnak, legyen szó akár otthoni, akár ipari energiafelhasználásról. A Qjob szakemberkereső platform lehetővé teszi a közvetlenül kapcsolatteremtést.

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás: