Vége a befektetési aranykornak, az új idők új befektetői készségeket követelnek

Évi tízmilliárdokat bukik a lakosság azzal, hogy hagyja parlagon heverni a pénzét befektetés helyett – nem mindegy azonban, hogy mibe rakjuk a pénzünket. Karagich István a Blochamps Capital tulajdonos ügyvezetője a Forbes Money Masters Workshop sorozat első előadójaként átfogó áttekintést nyújtott a pénzpiacok és a vagyonosok világáról, és arra a kérdésre is választ adott, az állampapírokon túl milyen befektetések közül választhatunk még pénzünk gyarapítása érdekében. A pénzügyi workshop sorozatban Karagich István mellett előadók lesznek az ingatlanok, a részvények, a devizapiac és a kriptovilág szakértői Balla Ákos, Miró József, Szőcs Gábor, Gede Balázs és Szabó Dávid.

Vége a befektetési aranykornak, az új idők új befektetői készségeket követelnek

A Forbes Money Masters rendezvényen Karagich István felhívta a figyelmet a kockázatkezelés és a befektetői racionalitás fontosságára, különösen most, amikor a világgazdaság és -kereskedelem átalakulóban van, komoly geopolitikai kockázatok uralkodnak és az egész pénzügyi piac instabil, így állandó befektetői figyelmet követel nem csupán a kisbefektetőktől, de a professzionális vagyonkezelőktől is.

Karagich kiemelte: „Működési fronton kihívás a befektetési szabályozói környezet, a befektetők növekvő kockázati költségei, a volatilis és bizonytalan globális részvénypiacok, a csökkenő ám még mindig magas kamatlábak, a masszív infláció és a bizonytalan munkaerőpiaci helyzet, melyek megnehezítik a vagyonkezelő szolgáltatók számára, hogy tartósan kiemelkedő befektetési teljesítményt nyújtsanak, ám a szakértelmet ebben a környezetben sem váltja ki a véletlen szerencse.”

Míg az elmúlt éveket nyugodtan nevezhetjük befektetési aranykornak, most az aktív portfólió- és vagyonkezelés időszaka jött el.

Nem lehet ölbe tett kézzel ülni, és várni a hozamokat, azokért meg kell küzdeni - diverzifikációval, szakmai hozzáértéssel felvértezve. Jórészt az állampapír befektetési csábításának és a magas hozamkörnyezetnek köszönhetően némileg már érzékelhetőek pozitív társadalmi pénzügyi tudatossági folyamatok, 2022-ben például a bevallott tőkejövedelem 2400 milliárd forint volt, ami bíztató az egy évvel korábbi mindössze 1900 milliárd forinthoz képest. És bár a 2023-as tőkejövedelmekről csak május után kapunk pontos adatokat, de prognózisunk szerint bőven 3000 milliárd forint felett lesz ami üdvözítő növekedési dinamika lenne, azonban sajnálatosan az érintett társadalmi réteg még mindig elkeserítően vékonynak mondható. 2021-ben 263 ezer, 2022-ben 329 ezer magánszemély vallott be bármilyen tőkejövedelmet, ami 2023-ra akár 380 ezer főre emelkedhet, ez azonban még mindig fedi le a legfelső vagyondecilis 420.000 háztartást felölelő rétegét.

Az elmúlt évtizedekben nem volt kétszámjegyű infláció, ez pedig nemcsak lakossági, de befektetési fronton is sok beidegződést okozott. A vagyonkezelők az elmúlt években passzív befektetési stratégiával indexkövető alapokon keresztül is tisztes reálhozamot produkáltak. A megemelkedett inflációs környezetben viszont teljesen más eszköztárra lett szükségük. Ez az ügyfelek megítélését is megváltoztatta.

„A befektetői világban a tudatos kockázatkezelés és befektetői racionalitás ma kritikusabb szükség, mint valaha!" - emelte ki Karagich István.

„Ebben a hozamvágta környezetben a befektetőknek a tőzsdei önmérséklet kialakítása és fenntartása elengedhetetlen a stabil és sikeres befektetésekhez. Ugyanakkor a vagyonkezelés már nem csupán a hagyományos megtakarítási és befektetési célokat szolgálja. Az állampapíron túl is van élet. Az ügyfelek értékrendjének változása és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése is egyre inkább megjelenik a piacon, lehetőséget adva azoknak, akik a pénzügyeket és befektetéseket a fenntarthatóság jegyében szeretnék kezelni." tette hozzá.

Karagich külön felhívta a figyelmet a tényre, hogy az elmúlt időszakban a befektetői pszichológia, az érzelmi intelligencia és hagyományosan női alapkészségek is felértékelődtek.

„Ezen erények és képességek újrafelfedezése és értékelése jelentős áttörést hozhat a befektetések sikeres kezelésében és hosszú távú gyarapításában." - tette hozzá.

A workshopon bemutatott 70 ábrás PB&WM infografika slideshow az esemény résztvevői számára izgalmas és tanulságos információkkal illusztrálta az előadást. A Blochamps Capital örömmel áll rendelkezésre, és osztja meg a média részéről érdeklődőkkel egy szakmai találkozó keretében.

Szeretünk családon belül dönteni a piszkos anyagiakról

Pénzügyi kérdésekben szakértők és banki tanácsadók véleményét kevesen kérik ki Magyarországon, a többség családon belül dönt, azonban sokan gondolják fontosnak a pénzügyi ismeretek tanítását akár már az óvodától kezdve - ismerteti az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felmérésének megállapításait.
2024. 05. 13. 22:30
Megosztás:

Több mint húszezren szavaznának átjelentkezéssel az önkormányzati választáson

A határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni - derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból.
2024. 05. 13. 22:00
Megosztás:

Szigorított előírásokat fogadott el a nehézgépjárművekre az unió

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 21:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság elé került egy új polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatását célzó polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, segítse elő, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.
2024. 05. 13. 21:00
Megosztás:

Homokos strand lesz a Desedánál

Homokos strandot alakíttat ki a kaposvári önkormányzat a városhoz közeli Deseda-tónál a következő másfél évben - közölte Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi vármegyeszékhelyen hétfőn.
2024. 05. 13. 20:30
Megosztás:

Az EU Tanácsa rábólintott az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatára

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatát, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, és nagyobb rugalmasság biztosítása bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 20:00
Megosztás:

Erősödött hétfőn a forint

Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 13. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében csökkenő indexekkel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 13. 19:00
Megosztás:

Átlag alatti forgalomban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 13. 18:30
Megosztás:

A Cordia megkezdi első brit bérlakás-projektjét

A Cordia megkezdte első nagy-britanniai bérlakásépítési (BTR, build-to-rent) projektjének kivitelezési munkálatait - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 18:00
Megosztás:

Az április volt az idei év eddigi legerősebb hónapja az ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta: a becsült 11 200 adásvétel éves szinten 65 százalékos növekedés - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 17:30
Megosztás:

Globális klímaproblémák megvitatását kezdeményezte az E21

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 13. 17:00
Megosztás:

Romániában tüntettek a szakszervezetek

A munkát terhelő adók csökkentését, igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).
2024. 05. 13. 16:30
Megosztás:

Holnap jelent a Richter, de…

Holnap jelent a Richter, de beszéljünk másról — hiszen a várakozásról itt található az összefoglaló — legalábbis a Richter kapcsán.
2024. 05. 13. 16:00
Megosztás:

Év elején nehezen keltek el a használt házak

Idén az első negyedévben a használt családi házak eladása volt a legnehezebb: ezek az ingatlanok országos átlagban 185 napig voltak a piacon, ami az előző negyedév átlagához képest 30 nappal hosszabb idő - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 15:30
Megosztás:

Temérdek tartós élelmiszert gyűjtött hétvégén az Élelmiszerbank

Százharminckilenc tonna élelmiszeradományt gyűjtött rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi jótékonysági akcióján, ami az ország 104 településének 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházában zajlott. Az adományozott mennyiség majdnem másfélszerese a tavaly felajánlottnak, így csaknem huszonnyolcezer rászoruló kaphat segítő csomagot a következő hetekben.
2024. 05. 13. 15:00
Megosztás:

Felújításra pályázhatnak a falvak

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 13. 14:30
Megosztás:

Holnaptól indulhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázaton

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 13. 14:00
Megosztás:

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként mezőgazdasági és katonai területekről jelentették - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál a közbiztonságért felelős holland intézet (NIPV) éves jelentését ismertetve hétfőn.
2024. 05. 13. 13:30
Megosztás:

Gyorsult az éves infláció Csehországban előző hónapban

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2024. 05. 13. 13:00
Megosztás: