Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

November végén jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Jelentése, amiben a Jegybank szakemberei azzal számolnak, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet. A Bankmonitor számításai szerint ez jelentős drágulást jelenthet a jelenlegi hitelköltségekhez viszonyítva, ugyanis a december elején vizsgált 7 hazai nagybank lakáshiteleinek átlagos teljes költsége 10,16 százalék volt. (20 millió forint hitelösszeggel, 20 éves futamidővel, végig fix kamattal, 600 ezer forint nettó jövedelemmel és 40 millió forint értékű ingatlanfedezettel számolva.)

Nem egyformán érezzük a drágulást

Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintól 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

Egy 20 millió forintos lakáshitel havi törlesztője 2022. december elején és 2023. januárban

Az adósok azonban nem egyformán érzékelnél a drágulást, ugyanis az egyes bankok hitelköltségei nagyon különbözőek, így ugyanaz az igénylő egyik banknál többet, míg egy másiknál kevesebbet fizet azonos hitelösszegre. A példánkban bemutatott 20 millió forintos lakáshitel havi törlesztője például 2022. december 1-jén 172 ezer és 215 ezer forint egyaránt lehetett, ami teljes visszafizetésben 10,3 millió forintra hízik a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátor számításai szerint.

Kevesebben juthatnak lakáshitelhez

Bonyolítja a helyzetet, hogy ugyanaz a bankok sem azonos feltételekkel hitelez mindenkit. A hitel költségét jelentős mértékben befolyásolja például, hogy az adós mekkora összegű nettó jövedelmet tud a bank felé igazolni. A példánkban szereplő lakáshitel esetében elérhető legkedvezőbb THM 600 ezer forint nettó jövedelemmel december 1-jén például 8,7%, míg 380 ezer forintos jövedelemmel 9,09%-os a legolcsóbb ajánlat, ezek ráadásul ugyanattól a banktól származnak.

Az MNB által prognosztizált hiteldrágulás a lakáshitelhez jutás lehetőségét jelentős mértékben szűkítheti. A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szabály szerint ugyanis a jövedelem meghatározott része fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre, ezért ugyanaz a jövedelem pár hónap múlva kisebb hitelösszeg felvételét teszi majd lehetővé. (Az úgynevezett adósságfék szabály szerint félmillió forint alatti jövedelem esetén annak legfeljebb 50 százaléka lehet a hiteltörlesztők összege, míg félmillió forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék.)

Emelkedtek a megélhetési költségek

A mind magasabb infláció ellensúlyozására a nettó jövedelmet a bankok csaknem mindegyike csökkenti egy általa becsült megélhetési költséggel, és az így fennmaradó jövedelem 50, illetve 60 százalékáig engedik csak elmenni a fizetendő összeget. Egy kétkeresős család esetében, ahol a bank 180 ezer forint megélhetési költséggel számol, ez azt jelenti, hogy míg 2022. december 1-jén egy átlagos THM-ű (10,16%), 20 millió forintos lakáshitel felvételéhez minimálisan 558 ezer forint jövedelemre volt szükség, addig 2023. januárban (12%-os THM esetén) 620 500 forintra nőhet ugyanez.

Az európai tőzsdei hangulatot követte a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,31 pontos, 0,08 százalékos csökkenéssel, 68 864,24 ponton zárt kedden.
2024. 05. 14. 19:00
Megosztás:

Megérkezett a Dyson első nedves padlótisztítója

A Dyson a mai napon bemutatott új innovációja egy célzottan nedves hatással dolgozó eszköz, ami kombinálja a nedves tisztítást, a mikroszálas hengerekkel történő azonnali feltörlést miközben hatékonyan távolít el minden szennyeződést. A készülék a szennyezett vizet és a szilárd szennyeződéseket elválasztja egymástól az egyszerűbb tartályürítés érdekében. Az 1 literes víztartállyal akár 290 négyzetméter felületet is megtisztíthatunk a Dyson WashG1-el.
2024. 05. 14. 18:30
Megosztás:

Alig nőtt a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 14. 18:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Romániában az első negyedévben

Az első negyedévben a nyers adatok szerint 2,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023. azonos időszakához képest - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 17:30
Megosztás:

Állami látogatást tesz Kínában az orosz elnök

Május 16-17-én tesz állami látogatást Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnök, hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívására, ez lesz a hivatalba lépése utáni első külföldi útja - közölte kedden a Kreml.
2024. 05. 14. 17:00
Megosztás:

Nagyot ugrott a CEZ nyeresége az első negyedévben

Megugrott a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége az első negyedévben.
2024. 05. 14. 16:30
Megosztás:

A Masterplast nyereséggel zárta az első negyedévben

A Masterplast Nyrt. adózott eredménye az első negyedévben 53 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 5,8 millió eurós veszteséggel - közölte az MTI-vel a közép európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó vállalata, amely szerint a tavaly végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések biztosították a beszűkült piaci viszonyok között is a stabil és eredményes működést.
2024. 05. 14. 16:00
Megosztás:

A BudaPart Gate irodaházban a bérlők a CPI színvonalas szolgáltatásait élvezhetik

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary számos ikonikus irodaházat tulajdonosként üzemeltet, ezek között található a BudaPart Gate is, amely a Lágymányosi öbölben épülő, a 21. század összes vívmányát felvonultató új városnegyed kapujában helyezkedik el. A legmodernebb építészeti és műszaki megoldások egyesülnek a CPI rugalmas, magas vonalú szolgáltatásaival, ahol a dolgozói jóllét és a fenntarthatóság kerül a fókuszba egy páratlan természeti környezetben.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Tartható lesz a Richter kétszámjegyű bevételnövekedési terve

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is kétszámjegyű bevételnövekedéssel számol az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Új távlatokat nyithat a rovarpiacon az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem együttműködése

A fekete katonalégy lárvákból előállított egészséges állateledel-alapanyagok és szerves talajjavító készítmények a hazai agrárium számos területén hoztak forradalmian új, fenntartható megoldásokat. Az Agroloop és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot kötött, amely új kapukat nyithat meg a takarmánycélú rovarpiac előtt. A tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást más területeken is: nemcsak hogy közös fenntarthatósági szemléletet alakítanak ki, de az akadémiai szférában keletkezett tudásanyag ipari-agrárgazdálkodási hasznosítása és bővítése is kitűzött cél – jelentették be a megállapodás aláírásán.
2024. 05. 14. 15:00
Megosztás:

Nagy Márton a német autógyártók vezetőivel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.
2024. 05. 14. 14:30
Megosztás:

Romániában csökkent áprilisban az éves infláció

Romániában 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 14:00
Megosztás:

Izrael megállapodott Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.
2024. 05. 14. 13:30
Megosztás:

Uniós elnökségünk egyik sarkalatos pontja a versenyképesség

"Magyarország egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, célunk, hogy kulcsfontosságú területeken lépjünk előre" - jelentette ki Varga Mihály, miután Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszterrel tárgyalt Brüsszelben.
2024. 05. 14. 13:00
Megosztás:

Németországban változatlan maradt az éves infláció szintje

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 05. 14. 12:30
Megosztás:

Alcsonyabb volt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak.
2024. 05. 14. 12:00
Megosztás:

Béremelést követelnek a román kormányalkalmazottak

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét idézve.
2024. 05. 14. 11:30
Megosztás:

Fennakadás volt a posta honlapján

A posta.hu oldalra történő belépésnél egy új szoftver üzembe helyezése miatt fennakadások voltak tapasztalhatók hétfőn 9 óra 46 perctől, a hibát 14 óra 45 percre orvosolták, azóta a Magyar Posta weboldalára a bejelentkezés zökkenőmentes - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 11:00
Megosztás:

Legjobb kriptovaluták befektetési céllal, egyikük már 400%-ot nőtt!

A Chainlink (LINK) ökoszisztémája emelkedésnek indult, hiszen egyetlen hét alatt 12 integrációt hajtott végre hat különböző szolgáltatásban hat különböző láncban. Ennek eredményeképpen előnybe kerülhet a versenytársaival szemben. Ugyanez a helyzet a Bitcoin Cash-sel (BCH) is, amely az elmúlt évben 290%-os emelkedést mutatott.
2024. 05. 14. 10:40
Megosztás:

A magyarokat nem érintik az SK Innovation elbocsátásai

Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai - közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 10:30
Megosztás: