Kapaszkodó! Hegymenetben a személyi kölcsön kamatok

Januárban elérte a kamatemelés a személyi hitelek piacát is, ám a money.hu szakértői szerint ennél komolyabb kamatemelésekre lehet felkészülni ezen a piacon. Így feltétlenül érdemes előrehozni a hitelfelvételt.

Kapaszkodó! Hegymenetben a személyi kölcsön kamatok

Moderált kamatemelkedés januárban

Hónapokig tartó helybenjárás után - ahogy ezt a money.hu korábban jelezte – a lakáshitel kamatemelkedést követve januárban hosszú hegymenetbe kapcsoltak a személyi kölcsön kamatok is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatásai szerint januárban átlagosan 12,38 százalékos kamat mellett kaptak személyi hitelt az ügyfelek. Fontos ugyanakkor látni, hogy a komoly emelkedés egyelőre arra volt elég, hogy a bankok a tavaly januári 12,39 százalékos kamatszinthez hasonló áron folyósítsák a személyi hiteleket.

Mélyponton a kamatfelár

Mindennek következtében ugyanakkor a referenciakamatként használt bankközi kamatszint (5 éves BIRS) értékéhez mérten a személyi kölcsönök kamatfelára (az az összeg, ami a bank költségeit, az ügyfélkockázatot és a pénzintézet nyereségét hivatott fedezni) egy év alatt 11,1 százalékról történelmi mélypontra, 7,1 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelekért folyó verseny miatt még mindig csak moderáltan érvényesítik a jegybanki kamatlépéseket a bankok.

Nem kellett jobban az olcsó hitel sem

Ennek eredménye ugyanakkor nem igazán látszik meg a folyósításokban. A személyi hitelpiacon a 2022. év első hónapja is azt vetíti előre, hogy továbbra sem lesz könnyű meghaladni a 2019-es csúcsév adatait. Az idén januári 32,5 milliárdos kihelyezés 2,5 milliárd forinttal múlja alul a 2019-es évet indító hónap kölcsönfelvételét, ráadásul közel negyedével, 10 milliárd forinttal kisebb összeg, mint az a 42,7 milliárd forint, amennyi személyi hitelt az emberek 2020. januárjában, a koronavírus járvány előtt felvettek. (A 2021 januári adatokkal nem biztos, hogy érdemes összehasonlítani a mostani kihelyezéseket, hiszem a tavalyi év első hónapjában még bőven hatott a decemberig érvényes kamatstop hatása a piacon, ráadásul a pandémia második hulláma dühöngött. Ennek következtében a bankok 23,1 milliárd forint értékű személyi kölcsönt tudták csak kihelyezni.)

Százezreket hozhat az előrehozott hitelfelvétel

A money.hu szakértői szerint az adatok arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi személyi kamatszint aligha tartható fenn. Ezt mindennél jobban mutatja, hogy a fedezet nélküli személyi kölcsönök és a hozzájuk kamatperiódusban leginkább hasonló 5 évre fixált jelzáloghitelek átlagkamata közötti kamatkülönbözet egy év alatt 8,17 százalékról 6,44 százalékra csökkent. A legjobb minősítésű adósok ma még mindig 7 százalékos kamat mellett kaphatnak személyi kölcsönt, miközben az irányadó kamat 4,6 százalékon áll, s az 5 évre fixált lakáshitelek átlagkamata a 6 százalékot közelíti. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy azok, akik tudják, hogy az év hátralévő részében szükségük lesz egy nagyobb összegre, könnyen előre tudják hozni a hitelfelvételt. Ezzel pedig több százezer forintot is tudnak spórolni.

Az európai tőzsdei hangulatot követte a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,31 pontos, 0,08 százalékos csökkenéssel, 68 864,24 ponton zárt kedden.
2024. 05. 14. 19:00
Megosztás:

Megérkezett a Dyson első nedves padlótisztítója

A Dyson a mai napon bemutatott új innovációja egy célzottan nedves hatással dolgozó eszköz, ami kombinálja a nedves tisztítást, a mikroszálas hengerekkel történő azonnali feltörlést miközben hatékonyan távolít el minden szennyeződést. A készülék a szennyezett vizet és a szilárd szennyeződéseket elválasztja egymástól az egyszerűbb tartályürítés érdekében. Az 1 literes víztartállyal akár 290 négyzetméter felületet is megtisztíthatunk a Dyson WashG1-el.
2024. 05. 14. 18:30
Megosztás:

Alig nőtt a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 14. 18:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Romániában az első negyedévben

Az első negyedévben a nyers adatok szerint 2,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023. azonos időszakához képest - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 17:30
Megosztás:

Állami látogatást tesz Kínában az orosz elnök

Május 16-17-én tesz állami látogatást Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnök, hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívására, ez lesz a hivatalba lépése utáni első külföldi útja - közölte kedden a Kreml.
2024. 05. 14. 17:00
Megosztás:

Nagyot ugrott a CEZ nyeresége az első negyedévben

Megugrott a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége az első negyedévben.
2024. 05. 14. 16:30
Megosztás:

A Masterplast nyereséggel zárta az első negyedévben

A Masterplast Nyrt. adózott eredménye az első negyedévben 53 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 5,8 millió eurós veszteséggel - közölte az MTI-vel a közép európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó vállalata, amely szerint a tavaly végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések biztosították a beszűkült piaci viszonyok között is a stabil és eredményes működést.
2024. 05. 14. 16:00
Megosztás:

A BudaPart Gate irodaházban a bérlők a CPI színvonalas szolgáltatásait élvezhetik

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary számos ikonikus irodaházat tulajdonosként üzemeltet, ezek között található a BudaPart Gate is, amely a Lágymányosi öbölben épülő, a 21. század összes vívmányát felvonultató új városnegyed kapujában helyezkedik el. A legmodernebb építészeti és műszaki megoldások egyesülnek a CPI rugalmas, magas vonalú szolgáltatásaival, ahol a dolgozói jóllét és a fenntarthatóság kerül a fókuszba egy páratlan természeti környezetben.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Tartható lesz a Richter kétszámjegyű bevételnövekedési terve

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is kétszámjegyű bevételnövekedéssel számol az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Új távlatokat nyithat a rovarpiacon az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem együttműködése

A fekete katonalégy lárvákból előállított egészséges állateledel-alapanyagok és szerves talajjavító készítmények a hazai agrárium számos területén hoztak forradalmian új, fenntartható megoldásokat. Az Agroloop és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot kötött, amely új kapukat nyithat meg a takarmánycélú rovarpiac előtt. A tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást más területeken is: nemcsak hogy közös fenntarthatósági szemléletet alakítanak ki, de az akadémiai szférában keletkezett tudásanyag ipari-agrárgazdálkodási hasznosítása és bővítése is kitűzött cél – jelentették be a megállapodás aláírásán.
2024. 05. 14. 15:00
Megosztás:

Nagy Márton a német autógyártók vezetőivel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.
2024. 05. 14. 14:30
Megosztás:

Romániában csökkent áprilisban az éves infláció

Romániában 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 14:00
Megosztás:

Izrael megállapodott Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.
2024. 05. 14. 13:30
Megosztás:

Uniós elnökségünk egyik sarkalatos pontja a versenyképesség

"Magyarország egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, célunk, hogy kulcsfontosságú területeken lépjünk előre" - jelentette ki Varga Mihály, miután Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszterrel tárgyalt Brüsszelben.
2024. 05. 14. 13:00
Megosztás:

Németországban változatlan maradt az éves infláció szintje

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 05. 14. 12:30
Megosztás:

Alcsonyabb volt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak.
2024. 05. 14. 12:00
Megosztás:

Béremelést követelnek a román kormányalkalmazottak

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét idézve.
2024. 05. 14. 11:30
Megosztás:

Fennakadás volt a posta honlapján

A posta.hu oldalra történő belépésnél egy új szoftver üzembe helyezése miatt fennakadások voltak tapasztalhatók hétfőn 9 óra 46 perctől, a hibát 14 óra 45 percre orvosolták, azóta a Magyar Posta weboldalára a bejelentkezés zökkenőmentes - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 11:00
Megosztás:

Legjobb kriptovaluták befektetési céllal, egyikük már 400%-ot nőtt!

A Chainlink (LINK) ökoszisztémája emelkedésnek indult, hiszen egyetlen hét alatt 12 integrációt hajtott végre hat különböző szolgáltatásban hat különböző láncban. Ennek eredményeképpen előnybe kerülhet a versenytársaival szemben. Ugyanez a helyzet a Bitcoin Cash-sel (BCH) is, amely az elmúlt évben 290%-os emelkedést mutatott.
2024. 05. 14. 10:40
Megosztás:

A magyarokat nem érintik az SK Innovation elbocsátásai

Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai - közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 10:30
Megosztás: