Fontos kiemelt ügyként kezelni a fenntarthatóságot

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.

Fontos kiemelt ügyként kezelni a fenntarthatóságot

Felidézte, hogy a köznevelési szakterület kilenc éve indította el a fenntarthatóságra irányuló programját, amelynek elsődleges célja a fenntarthatóság üzenetének közvetítése a tanárokhoz, a diákokon keresztül a családokhoz, az egész társadalom felé.

Jelezte, az idei tanévben is az egész Kárpát-medencéből fogadták az iskolai regisztrációkat, így a határontúli iskolák is be tudtak kapcsolódni a Fenntarthatósági Témahét programjaiba.

Ismertette, hogy a jelenlegi legynagyobb és legnépszerűbb fenntarthatósági programba 1713 iskola mintegy 400 ezer diákja kapcsolódik be, ebből 60 iskola határontúli.

Balatoni Katalin szólt arról is, hogy az egész világot foglalkoztatja a környezet jövője, érzékelhető az ipari civilizáció rohamos fejlődése, annak hatása. Így nem csupán figyelemfelhívó ismeretterjesztő programokra, hanem jelentős szemléletformálásra van szükség.

Elmondta, a köznevelési szakterület a kilenc évvel ezelőtt elindított Fenntarthatósági Témahét mellett megtartja a Pénz7 és Digitális Témahét tematikus rendezvényeit is. Mindhárom témahét a 21. század társadalmi, gazdasági folyamataira reagál. Tantárgyakon átívelő készségeket, képességeket fejleszt, a mindennapi ismereteket átadó programként valósul meg. Cél, hogy a diákoknak átadott ismeretet, szemléletmódot használni tudják - tette hozzá.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a nyitórendezvényen a fenntartható fogyasztás fontosságára, az online kereskedelemben a fogyasztói jogok érvényesítésnek nehézségeire hívta fel a figyelmet.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a TeSzedd! hulladékszedési akció eredményeit emelte ki, és a körforgásos gazdaság jelentőségét hangsúlyozta, amely a hulladékra alapanyagként tekint.

Pethő Zsolt, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója egyebek közt arról beszélt, hogy a következő 10 évben jelentős fejlesztést valósítanak meg. Elmondta, hogy jelenleg mintegy 32 százalékos a hulladék újrahasznosítási arány, amelyet 65 százalékra akarnak emelni.

Hegyi Zsolt, a MÁV-Volán-csoport vezérigazgató-helyettese a fenntartható közlekedés szerepéről szólt, és kiemelte, ehhez a vármegye- és országbérlet rendszer is hozzájárult.

Sitányi László, a Kékbolygó Alapítvány igazgatója elmondta, a Fenntarthatósági Hét rendezvény eredményeit nemzetközi partnerszervezetek is elismerik.

A 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényen a felszólalók átadták a Zöld Tündér elismeréseket.

Halbritter András, Széchenyi István Egyetem docense a Fenntarthatósági Témahét nagykövete elismerést kapta. Hujber Julianna, a Széchenyi István Egyetem tanára lett a Fenntarthatósági Témahét legaktívabb tanára. Tódor Imre, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanára a Fenntarthatósági Témahét legaktívabb határon túli tanára elismerésben részesült. Szarka Katarína, a komáromi Selye János Egyetem tanára a Fenntarthatósági Témahét legaktívabb határon túli tanára, Okos-Rigó Rózsa, a Kalotaszentkirály-Zentelke Ady Endre Szakiskola diákja a 2023. évi Fenntarthatósági Témahét legzöldebb diákja elismerést vette át. A Magyar Olvasástársaság a Fenntarthatósági Témahét legaktívabb szakmai partnereként, az Országos Erdészeti Egyesület a 2023. évi Fenntarthatósági Témahét legtöbb önkéntest küldő szervezeteként kapott elismerést.

A Pais Dezső Általános Iskola a 2023. évi Fenntarthatósági Témahét legaktívabb iskolája, a Szatmárnémeti Református Gimnázium a 2023. évi Fenntarthatósági Témahét legaktívabb határon túli iskolája lett.

Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet a NAV

Az egyszerűbb és kényelmesebb adózás érdekében Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 03. 23:00
Megosztás:

Nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke márciusban

Nőtt a gyáripari megrendelések értéke az Egyesült Államokban márciusban havi szinten - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtökön.
2024. 05. 03. 22:00
Megosztás:

Drága mulatság a Balatonnál lakni, mutatjuk miért

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: míg Balatonfüreden átlagosan 1,18 millió forint a négyzetméterenkénti ár, Balatonakarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők az új építésű lakások négyzetméterét - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 21:00
Megosztás:

Forgalomba helyezték az M6-os új szakaszát

Forgalomba helyezték az M6-os autópálya Bóly és Lippó közötti szakaszát - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár a sztráda bólyi csomópontjánál csütörtökön, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 03. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 05. 03. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 121,75 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel 68 002,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 03. 18:30
Megosztás:

Áprilisban is remekül teljesítettek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 05. 03. 18:00
Megosztás:

Új kerékpárutat adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár csütörtökön a Somogy vármegyei Őrtilosban a zalai Molnárit a somogyi Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.
2024. 05. 03. 17:30
Megosztás:

Már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket az MGFÜ Energetikai tanácsadási programjára

Megnyílt a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az MGFÜ Energetikai tanácsadási voucher programra, amely mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) biztosít lehetőséget energetikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, vissza nem térintendő támogatással - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 17:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz feldolgozóipar növekedése áprilisban

Lassult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése áprilisban márciushoz képest.
2024. 05. 03. 16:30
Megosztás:

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás: