EURÓ vagy dollár? Melyik a jobb befektetés most és miért?

A piaci árazások és a Fed jegybankárok nyilatkozatai is roppant gyors amerikai kamatemelési pályát vetítenek előre. Kivételesen nagy az egyetértés a piaci árazások és a jegybankárok nyilatkozatai között. Sőt, fordulni látszik a kocka. Korábban a Fed mindig le volt maradva a piaci várakozások mögött, most pedig a jegybankári nyilatkozatokat követi a piac az egyre meredekebb kamatemelési várakozásokkal.

EURÓ vagy dollár? Melyik a jobb befektetés most és miért?

Valószínűnek tűnik, hogy májusban folytatódik, sőt begyorsul a márciusban megkezdett kamatemelési ciklus. Az év hátralévő hat kamatdöntő ülése során legalább kilenc lépésnyi kamatemelésre kerülhet sor, mégpedig úgy, hogy három alkalommal is 50-50 bázispontot emelhet a Fed, a maradék három alkalommal pedig 25-25 bázispontos emelés jöhet. De a várakozások alapján az is lehetséges szcenárió, hogy négy 50 bázispontos és két 25 bázispontos emelésre kerül sor. Ha a visszafogottabb pálya valósulna meg, akkor is 2,5-2,75% között lenne a Fed kamatsávja az év végére. Vagyis a visszafogottabb pálya sem jelentene lassú kamatemelést, és szabad szemmel is jól látható mértékű kamatszintet eredményezne év végére.

A következő ábra mutatja a kamatswap-ok által beárazott kamatemelési pályát. Bal oldalon az implikált kamatszintet, jobb oldalon pedig azt, hogy ez hány darab 25 bázispontos kamatemeléssel egyenértékű lépést takar.

Várható Fed kamatemelési pálya


Forrás: Bloomberg

Főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy a Fed jelenleg 2,4%-ra becsüli a semleges kamatszintet, bár vannak viták arról, hogy a 2-3% közötti sávban pontosan hol is helyezkedik ez el. Vagyis ez az a kamatszint, ami alatt a monetáris politika támogató jellegű, míg e fölött a jegybank már visszafogja a növekedést. A jelek szerint a Fed az év végére már el fogja érni ezt a kamatszintet.

A kérdés az, hogy ehhez képest tartogathat-e meglepetést a Fed? Lehet-e még ennél is gyorsabb ütemű a kamatemelés? A válasz pedig az, hogy valószínűleg nem. Már így is az amerikai történelem egyik leggyorsabb ütemű kamatemelése várható, sokkal gyorsabb, mint amit 2017 és 2019 között láttunk. Hasonló ütemű emelésre utoljára 1994 és 1995 között volt példa. Másrészt pedig így is a semleges kamatok fölé emelkedhetünk év végéig, ami minimum kivárásra ösztönözheti a Fed-et.

Fed alapkamat felső élének alakulása


Forrás: Bloomberg

Fordulat látszik az EKB-nál

Míg a Fed-nél nagy összhang van a jegybankárok és a piac között, addig az EKB-nál merőben más a helyzet. Még a jegybankon belül sincs egység. Legalábbis erre utal, hogy míg április 14-én a kamatdöntést követően Christine Lagarde meglehetősen laza monetáris politikai beállítottságú üzenetet fogalmazott meg, addig a múlt héten több jegybankár is a szigorúbb monetáris politika mellett érvelt. A teljesség igénye nélkül Martins Kazaks lett, Joachim Nagel német és Pierre Wunsch belga jegybankelnök is szigorúbb monetáris politikát sürget az emelkedő inflációs kockázatok miatt.

A jegybank erőteljesen lemaradt a piactól, és ezen kénytelen lesz változtatni, hiszen az EKB folyamatos túlságosan laza monetáris politikai üzenete hitelességi aggályokat vet fel, főként, hogy közben folyamatosan a felfelé mutató inflációs kockázatok jelentőségét hangsúlyozza. A júniusi kamatdöntő ülés alkalmával már a friss inflációs és gazdasági előrejelzés is a döntéshozók rendelkezésére fog állni, így várhatóan érdemben változni fog az EKB kommunikációja, és már sokkal határozottan fognak kommunikálni az eszközvásárlási program kivezetéséről illetve a kamatemelési ciklus kezdetéről.

Ezzel az EKB megkezdené az alkalmazkodást a piaci várakozásokhoz. Ez javíthatná a jegybank hitelességét és euró vételeket generálhatna. A piaci árazások alapján idén három alaklommal is 25-25 bázisponttal emelheti az EKB a kamatot, így év végére 0,25 százalék lehet a betéti ráta. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a negyedik negyedévre megszűnhetne a negatív betéti ráta, ami jelentős piactorzító hatással bír.

A következő ábra hasonló, mint amit a Fed esetében is láttunk, azzal a fontos különbséggel, hogy az EKB esetében a Bloomberg a 10 bázispontos kamatemeléseket tekinti egy egységnek. Az ábra ebben az esetben is a kamatswap-ok által beárazott kamatemelési pályát mutatja. Bal oldalon az implikált kamatszintet, jobb oldalon pedig azt, hogy ez hány darab 10 bázispontos kamatemeléssel egyenértékű lépést takar.

Várható EKB kamatemelési pálya


Forrás: Bloomberg

A gyenge euró csapdája

A hitelességen túl még további legalább egy szemponttal számolnia kell az EKB-nak, ez pedig a gyenge euró infláció növelő hatása. Ha az EKB relatíve laza monetáris politikájának hatására az euró gyengül a többi devizával szemben, annak begyűrűző inflációs hatásai is vannak.

Az EKB egyik tanulmánya szerint 1%-os euró gyengülés már rövidtávon is 0,1%-os inflációs hatással jár, hosszú távon pedig inkább ennek duplája, 0,2% a tovagyűrűző inflációs hatás. A jelenlegi környezetben pedig, amit mindenáron szeretne elkerülni az EKB az az, hogy további inflációs nyomást gerjesszen.

Egy szó, mint száz, pozitív meglepetésre, jelen esetben az eddig vártnál markánsabb kamatemelési pályára inkább az EKB részéről lehet számítani, míg a Fed-nél már így is nagyon magasan vannak az elvárások, ami a negatív meglepetés esélyét növelheti.

Marad az európai status quo

Vasárnap ismét Emmanuel Macront választották Franciaország elnökévé. Ezzel elhárult az Európai Unió egységét fenyegető kockázat, amit Marine Le Pen hatalomra kerülése jelentett volna. Az európai egység pedig az euró számára is pozitív, ami az euró erősödését eredményezheti a főbb devizákkal szemben.

Bár Marine Le Pen hivatalosan mindig is tagadta, hogy EU ellenes lenne, és hogy támogatná Franciaország kilépését az unióból (Frexit), ám protekcionista, nacionalista politikájának több pontja is negatívan érintette volna az EU egységét. Javaslatának egyes részei az EU olyan alapelveit sértették volna, mint a munkaerő és termékek szabad áramlása, de ilyen a francia jog EU-s szabályok fölé emelése is.

Technikai elemzés

Az EURUSD árfolyam egyelőre egy negatív trendcsatorna alsó élét közelítette meg.

1,064 környékén egy rendkívül erős támaszszint húzódik, ahonnan fordulhat az árfolyam, ahogy azt 2020 márciusában is láttuk.

A támaszszint törése esetén újabb támasz csak 1,05-nél látható, ami egy 2017-es lokális mélypont. Mivel az újabb támasz ilyen távol van, érdemes relatíve szűk stop-loss megbízással próbálkozni, így a stop-loss megbízást érdemes 1,06 alá elhelyezni.

A javasolt kiszállási pont pedig a március végi lokális csúcs közelében, 1,118-nál van.

A fenti paraméterekkel nyitott pozíció hozam/kockázat aránya kiemelkedően magas, közelíti a 6:1 arányt.

forrás: ERSTE elemzés

Németországban változatlan maradt az éves infláció szintje

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 05. 14. 12:30
Megosztás:

Alcsonyabb volt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak.
2024. 05. 14. 12:00
Megosztás:

Béremelést követelnek a román kormányalkalmazottak

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét idézve.
2024. 05. 14. 11:30
Megosztás:

Fennakadás volt a posta honlapján

A posta.hu oldalra történő belépésnél egy új szoftver üzembe helyezése miatt fennakadások voltak tapasztalhatók hétfőn 9 óra 46 perctől, a hibát 14 óra 45 percre orvosolták, azóta a Magyar Posta weboldalára a bejelentkezés zökkenőmentes - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 11:00
Megosztás:

Legjobb kriptovaluták befektetési céllal, egyikük már 400%-ot nőtt!

A Chainlink (LINK) ökoszisztémája emelkedésnek indult, hiszen egyetlen hét alatt 12 integrációt hajtott végre hat különböző szolgáltatásban hat különböző láncban. Ennek eredményeképpen előnybe kerülhet a versenytársaival szemben. Ugyanez a helyzet a Bitcoin Cash-sel (BCH) is, amely az elmúlt évben 290%-os emelkedést mutatott.
2024. 05. 14. 10:40
Megosztás:

A magyarokat nem érintik az SK Innovation elbocsátásai

Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai - közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 10:30
Megosztás:

A nagy Babakötvény-biznisszel így váltak multimilliomossá gyerekek

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya, mivel az élelmes és pénzes befektetők, és tízezrével nyitották a Start-számlákat is ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a tízszerese a szokásosnak - derül ki a Bank360.hu írásából.
2024. 05. 14. 10:00
Megosztás:

Élénkül az ingatlanpiac, de a panellakások tulajdonosai nem mernek mozdulni

Az év elejétől egyértelmű növekedés érzékelhető a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán is, mely minden kategóriában megmutatkozott, de azért leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
2024. 05. 14. 09:30
Megosztás:

Így teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden. A térség irányadó tőzsdéjén, a tokióin 0,39 százalékkal, 38 314 pontra nőtt a vezető Nikkei225 index. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,07 százalékkal emelkedett.
2024. 05. 14. 09:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a Richter, emelkedés várható a tőzsdén

A Richter vártnál jobb első negyedéves eredményének köszönhetően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 14. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 14. 08:00
Megosztás:

Örülhetnek a Richter befektetők - piaci konszenzus feletti számokat közölt a tőzsdei vállalat

A Richter Gedeon Nyrt. nyeresége emelkedett, bár árbevétele csökkent: A gyógyszeripari vállalat az első negyedévben 203,4 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 3,0 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az elemzők előrejelzése szerint 3,6%-os csökkenésre és 202 milliárd forintos bevételre lehetett számítani, így a társaság az elemzői várakozásokat felülteljesítette.
2024. 05. 14. 07:30
Megosztás:

579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn.
2024. 05. 14. 07:00
Megosztás:

Már igényelhetőek az előadó-művészeti támogatások

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) idén is meghirdeti az előadó-művészeti támogatás programját, melynek keretösszege 4 milliárd forint.
2024. 05. 14. 06:00
Megosztás:

Így lehetne jobb a magyarok anyagi helyzete - országos kutatási eredmények

Egy friss, országos kutatás eredményei szerint a magyarok úgy vélik, akár már az óvodában el lehetne kezdeni a pénzügyi ismeretek átadását, ha pedig az iskolai oktatásról van szó, kötelező és lehetőleg önálló tárgyként kellene tanítani, mégpedig főként a megtakarítások hatékony kezelését, a saját pénzügyi célok meghatározását, illetve a felelős pénzügyi döntések meghozatalát.
2024. 05. 14. 05:30
Megosztás:

Szuperzöld irodáival büszkélkedik a legnagyobb hazai üzemeltető

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary a BudaPart Gate kapcsán dicsekszik el szállodai szintű szolgáltatásaival. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy mennyire figyelnek a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
2024. 05. 14. 05:00
Megosztás:

Albérleti szerződés - közjegyző előtt kössük meg?

Rugalmasabbá váltak a bérbeadók az ipar-kereskedelmi-szolgáltató ingatlanok piacán, a bővülő kínálat mellett a bérlők a tapasztalatok szerint könnyebben váltanak aktuális helyzetüknek jobban megfelelő bérleménybe, és egyre gyakoribbak az igények a rövid távú bérletre. Mindezt jól szemlélteti, hogy három év alatt csaknem 15 százalékkal nőtt a közjegyző közreműködésével készített bérleti szerződések száma. Jellemzően cégek kötnek közokiratba foglaltan bérleti szerződést, magánszemélyek elsősorban csak akkor, ha a bérbeadó vagy a bérlő külföldi állampolgár. A lakáspiacon jellemzőbb, hogy a bérbeadók egyoldalú kötelezettségvállalást, úgynevezett „kiköltözési” nyilatkozatot kérnek a bérlőtől, azt a bérbeadás feltételül szabják.
2024. 05. 14. 04:30
Megosztás:

Érdemes végre Nike részvényt venni?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati és sportszergyártó vállalata, a Nike. A koronavírus utáni felpattanás óta a 2011 őszén elért 180 dolláros árfolyam az elmúlt kettő és fél évben lefeleződött. A visszaesést nem lehet egy konkrét okra visszavezetni, valójában több kedvezőtlen tényező együttállásával magyarázható.
2024. 05. 14. 04:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) vezeti a legígéretesebb altcoinok listáját, mint a SOL, AVAX és BNB, 1000x-es növekedési potenciállal

A Rollblock (RBLK) hamarosan az egyik legkiemelkedőbb altcoinná válhat. Köszönhetően hosszú távú növekedési potenciáljának, ez az első szakaszban lévő előértékesítési csillag képes lehet versenyezni olyan óriási érmékkel, mint a Solana (SOL), az Avalanche (AVAX) és a Binance Coin (BNB). Valójában bizonyos elemzők szerint ez az újonc lehet a következő 1000-szeres növekedési potenciálú altcoin 2024-ben. Vizsgáljuk meg, hogy miért.
2024. 05. 14. 03:30
Megosztás:

Fontos határidő előtt állnak a társasházi lakók

Május 31-én lejár az OTP Bank Társasházi Pályázatának határideje, amelyre idén már három kategóriában lehet nevezni.
2024. 05. 14. 03:00
Megosztás: