Egy éve 20 százalékkal drágább lakást tudtunk venni. Miért?

A lakáshitelek kamata gyorsuló ütemben nőtt az elmúlt hónapokban. Emiatt egyre kisebb összegű hitelre leszünk jogosultak, hiszen a fizetésünk egyre kevesebb kölcsön törlesztőrészletét bírja el. Mindezek miatt 20 százalékkal – vagyis az ötödével – drágább lakást tudtunk vásárolni egy évvel ezelőtt, mint most.

Egy éve 20 százalékkal drágább lakást tudtunk venni. Miért?

A magas infláció – 2022. márciusában 8,5 százalék volt az éves áremelkedés – miatt a jegybank kamatemelési ciklust indított 2021 nyarán. Ez begyűrűzött a hitelpiacra is. Az új lakáshitelek kamata a tavalyi év második felétől folyamatosan emelkedik. A legnépszerűbb lakáshiteleknél a THM mutató egy év alatt a duplájára nőtt. Ez természetesen azt eredményezi, hogy ugyanakkora hitelösszegre jóval nagyobb törlesztőrészletet kell fizetnünk. Illetve a fizetésünk jóval kisebb hitelösszeg felvételére lesz elegendő.

Egy éve 33 százalékkal több lakáshitelt kaptunk volna

A kamatemelkedés bizony egyre jobban érezteti hatását a hitelpiacon, és előbb utóbb a lakáspiacot is befolyásolni fogja. A lakáshitelek drágulása ugyanis már érdemben befolyásolja azon vevők helyzetét, akiknek kölcsönre is szükségük van a vásárláshoz.

Mennyi 20 éves futamidejű lakáshitelre elég nettó 400 ezer Ft jövedelem?

Nettó 400 ezer forint jövedelemmel az igényelhető hitelösszeg 5,6-9,2 millió forinttal csökkent egy év alatt.

A jelenleg legnépszerűbb egy évtizeden át fix kamatozású új lakáshitel kamata 2,94 százalékról 6,39 százalékra emelkedett az elmúlt évben. (Ráadásul ezek az elérhető legkedvezőbb ajánlatok.) A kamatemelkedés miatt 400 ezer forint fizetéssel jelenleg csak 27 millió forint kölcsönt tudnánk felvenni, tavaly májusban 36,2 millió forintra lett volna elég ez a jövedelem. Vagyis 33 százalékkal csökkent az elérhető hitelösszeg nagysága.

Ez természetesen hatással van a megvásárolható ingatlanok körére is: jelenleg 20 százalékkal olcsóbb ingatlant tudunk megvenni, mint egy éve.

Hogyan befolyásolja a megvásárolható lakás paramétereit az emelkedő kamatszint?

400 ezer forint jövedelemmel a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű kölcsönből legfeljebb 27 millió forint hitelt tudnánk igényelni, egy évvel ezelőtt még 36,2 millió forint kölcsönre lettünk volna jogosultak. (Azt feltételezve, hogy jövedelmünk feléig elmehet a törlesztőrészlet nagysága.)

Ha abból indulunk ki, hogy 15,5 millió saját megtakarításunk van, akkor jelenleg egy 42,5 millió forint értékű lakást tudnánk megvásárolni, egy évvel ezelőtt még 51,7 millió forintért is tudtunk volna ingatlant venni. (Természetesen az önerő pontos összege befolyásolja a ténylegesen megvásárolható ingatlan értékét.) Ezek alapján 20 százalékkal drágább ingatlant tudtunk megvásárolni egy évvel ezelőtt csak azért, mert a lakáshitelek olcsóbbak voltak.

Duplájára nőttek a hitelkamatok egy év alatt?

A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban: valamennyi bank ajánlata jóval drágább lett. A változást a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be: egy 400 ezer forint havi jövedelemmel rendelkező igénylő 20 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelének THM értéke az alábbiak szerint alakult az elmúlt egy évben a bankoknál

Hogyan alakult a lakáshitelek THM értéke az elmúlt egy évben?

Egy év alatt közel duplájára nőtt a bankoknál az átlagos THM érték. (2021. májusában a banki ajánlatok átlagos THM értéke 3,97 százalék volt, jelenleg viszont már 7,35 százalék ugyanez az adat.) A drágulás egyelőre nem lassul: az elmúlt hónapban 0,68 százalékponttal emelkedett a teljes hiteldíj mutató értéke. A példában szereplő 20 millió forint összegű kölcsönre havi 30 ezer forinttal kell többet fizetni 20 éven keresztül csak azért, mert egy évvel később igényeltük a kölcsönt.

Sajnos a piaci környezet nem változott az elmúlt időszakban: az infláció továbbra is magas. Emiatt a hitelkamatok további emelkedésére lehet számítani. Így a hitelfelvétel előtt állóknak érdemes sietni, megelőzve a kölcsönök további drágulását.

Más tényezők is befolyásolják a lakáshitel összeg

Természetesen nem csak a kamat befolyásolja azt, hogy mekkora hitelre leszünk jogosultak, milyen lakást tudunk megvenni. Az alábbi tényezők még lényegesek lehetnek:

Hogyan alakult a jövedelmünk az elmúlt évben? A bevállalható törlesztőrészlet a jövedelmünk nagyságától is függ, ha emelkedett a fizetésünk, akkor nagyobb kölcsönösszegre lehetünk jogosultak. Az elmúlt évben 14,5 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek – KSH februári adatai szerint – , akik tehát kaptak béremelést azoknál az valamelyest kompenzálhatja a hitelek drágulását.

Az ingatlanárak is emelkedtek az elmúlt évben. A Duna House által közzétett adatok alapján 2022. első negyedévében 9,6 százalékkal drágábbak a pesti lakások négyzetméterára, mint egy évvel korábban. Ez viszont még rosszabb helyzetbe hozza a lakásvásárlókat. Többet kell fizetnünk ugyanazért a lakásért.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen.

Nagyot ugrott a CEZ nyeresége az első negyedévben

Megugrott a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége az első negyedévben.
2024. 05. 14. 16:30
Megosztás:

A Masterplast nyereséggel zárta az első negyedévben

A Masterplast Nyrt. adózott eredménye az első negyedévben 53 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 5,8 millió eurós veszteséggel - közölte az MTI-vel a közép európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó vállalata, amely szerint a tavaly végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések biztosították a beszűkült piaci viszonyok között is a stabil és eredményes működést.
2024. 05. 14. 16:00
Megosztás:

A BudaPart Gate irodaházban a bérlők a CPI színvonalas szolgáltatásait élvezhetik

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary számos ikonikus irodaházat tulajdonosként üzemeltet, ezek között található a BudaPart Gate is, amely a Lágymányosi öbölben épülő, a 21. század összes vívmányát felvonultató új városnegyed kapujában helyezkedik el. A legmodernebb építészeti és műszaki megoldások egyesülnek a CPI rugalmas, magas vonalú szolgáltatásaival, ahol a dolgozói jóllét és a fenntarthatóság kerül a fókuszba egy páratlan természeti környezetben.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Tartható lesz a Richter kétszámjegyű bevételnövekedési terve

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is kétszámjegyű bevételnövekedéssel számol az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Új távlatokat nyithat a rovarpiacon az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem együttműködése

A fekete katonalégy lárvákból előállított egészséges állateledel-alapanyagok és szerves talajjavító készítmények a hazai agrárium számos területén hoztak forradalmian új, fenntartható megoldásokat. Az Agroloop és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot kötött, amely új kapukat nyithat meg a takarmánycélú rovarpiac előtt. A tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást más területeken is: nemcsak hogy közös fenntarthatósági szemléletet alakítanak ki, de az akadémiai szférában keletkezett tudásanyag ipari-agrárgazdálkodási hasznosítása és bővítése is kitűzött cél – jelentették be a megállapodás aláírásán.
2024. 05. 14. 15:00
Megosztás:

Nagy Márton a német autógyártók vezetőivel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.
2024. 05. 14. 14:30
Megosztás:

Romániában csökkent áprilisban az éves infláció

Romániában 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 14:00
Megosztás:

Izrael megállapodott Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.
2024. 05. 14. 13:30
Megosztás:

Uniós elnökségünk egyik sarkalatos pontja a versenyképesség

"Magyarország egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, célunk, hogy kulcsfontosságú területeken lépjünk előre" - jelentette ki Varga Mihály, miután Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszterrel tárgyalt Brüsszelben.
2024. 05. 14. 13:00
Megosztás:

Németországban változatlan maradt az éves infláció szintje

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 05. 14. 12:30
Megosztás:

Alcsonyabb volt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak.
2024. 05. 14. 12:00
Megosztás:

Béremelést követelnek a román kormányalkalmazottak

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét idézve.
2024. 05. 14. 11:30
Megosztás:

Fennakadás volt a posta honlapján

A posta.hu oldalra történő belépésnél egy új szoftver üzembe helyezése miatt fennakadások voltak tapasztalhatók hétfőn 9 óra 46 perctől, a hibát 14 óra 45 percre orvosolták, azóta a Magyar Posta weboldalára a bejelentkezés zökkenőmentes - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 11:00
Megosztás:

Legjobb kriptovaluták befektetési céllal, egyikük már 400%-ot nőtt!

A Chainlink (LINK) ökoszisztémája emelkedésnek indult, hiszen egyetlen hét alatt 12 integrációt hajtott végre hat különböző szolgáltatásban hat különböző láncban. Ennek eredményeképpen előnybe kerülhet a versenytársaival szemben. Ugyanez a helyzet a Bitcoin Cash-sel (BCH) is, amely az elmúlt évben 290%-os emelkedést mutatott.
2024. 05. 14. 10:40
Megosztás:

A magyarokat nem érintik az SK Innovation elbocsátásai

Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai - közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 14. 10:30
Megosztás:

A nagy Babakötvény-biznisszel így váltak multimilliomossá gyerekek

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya, mivel az élelmes és pénzes befektetők, és tízezrével nyitották a Start-számlákat is ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a tízszerese a szokásosnak - derül ki a Bank360.hu írásából.
2024. 05. 14. 10:00
Megosztás:

Élénkül az ingatlanpiac, de a panellakások tulajdonosai nem mernek mozdulni

Az év elejétől egyértelmű növekedés érzékelhető a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán is, mely minden kategóriában megmutatkozott, de azért leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
2024. 05. 14. 09:30
Megosztás:

Így teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden. A térség irányadó tőzsdéjén, a tokióin 0,39 százalékkal, 38 314 pontra nőtt a vezető Nikkei225 index. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,07 százalékkal emelkedett.
2024. 05. 14. 09:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a Richter, emelkedés várható a tőzsdén

A Richter vártnál jobb első negyedéves eredményének köszönhetően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 14. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 14. 08:00
Megosztás: