Babaváró hitel 2022 - Mire figyeljünk ha Babaváró hitelt szeretnénk felvenni?

A Babaváró támogatást számos család lakásvásárlási célra használja fel az önerő és a lakáshitel kiegészítésére. Felröppentek az elmúlt napokban olyan hírek, hogy a konstrukció a jövő évtől teljes egészében önerőnek számíthat.  Ez azonban nem igaz, a maximális 10 millió forintból továbbra is 7,5 millió forinttal lehet pótolni a lakásvásárláshoz szükséges saját megtakarítást.

Babaváró hitel 2022 - Mire figyeljünk ha Babaváró hitelt szeretnénk felvenni?

 A Babaváró hitel egy igen kedvező konstrukció, hiszen a legfeljebb 10 millió forint után az első 5 évben nem kell kamatot fizetni. Ez a kedvezmény ráadásul a teljes futamidőre érvényben marad, amennyiben 5 éven belül születne az igénylőknek egy gyereke. Gyakorlatilag az igénylők kamatmentes kölcsönt (https://bankmonitor.hu/babavaro-hitel/) kaphatnak.

A második baba érkezésekor elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig a teljes fennálló hitel támogatássá alakul át.

Mindezek mellett az egyik legnagyobb előnye a konstrukciónak, hogy lakásvásárlásnál jelentős részben helyettesítheti az ingatlan megvételéhez szükséges minimális önerőt. (A hitelösszeg 75 százaléka lehet önerő.) Ez akkor kiemelten lényeges, ha a vásárláshoz az igénylőknek lakáshitelre is szükségük lenne.

Nem lesz 2022-ben sem teljes egészében önerő a Babaváró

Ráadásul felröppent egy olyan hír is, hogy a jövő évtől a Babaváró már teljes egészében önerő lehet, vagyis egy az egyben helyettesíthetné a vevők saját megtakarítását. A Magyar Nemzeti Bank napokban megjelent vezetői körlevele (https://www.mnb.hu/letoltes/vezetoi-korlevel-a-lakossagi-jelzaloghitelekhez-szukseges-onero-penzugyi-intezmenyek-altali-ertekelesevel-kapcsolatos-elvarasokrol.pdf) alapján azonban a Babaváró önerőként történő felhasználásának szabályai érdemben nem változnak meg.

A lakásvásárlási célra igényelt Babaváró összegének 75 százaléka támogatásnak, míg 25 százaléka jelzáloghitelnek tekintendő. Ez abban az esetben lényeges, ha a vevők lakáscélú jelzáloghitelt (https://bankmonitor.hu/lakashitel-kalkulator/) is igényelnének a vásárláshoz.

A szabály az alábbi esetekben érvényes:

• A lakáshitel igénylését megelőző 90 napon belül igényelt lakásvásárlási célú Babaváró hiteleknél.

• A lakáshitel jóváhagyását követő 20 napon belül igényelt Babavárók esetében.

Ezek a szabályok továbbra is igen kedvező lehetőséget jelentenek a lakásvásárlást tervező fiatalok számára. A feltételeket a Bankmonitor (https://bankmonitor.hu/) szakértői egy példán keresztül szemléltetik.

Egy fiatal házaspár 50 millió forintért szeretne lakást vásárolni, a bank a vételárnak legfeljebb a 80 százalékáig nyújtana lakáshitelt. A pár a lehető legkevesebb önerő felhasználásával szeretné a vásárlást megoldani.

1. Ha nem igényelnek Babaváró hitelt, akkor maximum 40 millió forint lakáshitelt kaphatnak - ez a vételár 80 százalékának felel meg -, ami mellé minimum 10 millió forint saját megtakarítással kellene rendelkezniük. 

2. A Babaváró kölcsön igénylése esetén maximum 10 millió forint kamatmentes hitelt kaphatnának, amelyből 2,5 millió forint minősülne jelzáloghitelnek. Ebben az esetben legfeljebb 37,5 millió forint lakáskölcsönt kaphatnának még: a maximális 40 millió forintból ugyanis le kell vonni 2,5 millió forintot. Ebben az esetben a vásárlásra fordíthatnának 10 millió forint Babavárót és 37,5 millió forint jelzáloghitelt is, amit már csak 2,5 millió forint tényleges önerővel kellene kiegészíteniük.

(Természetesen a hitelösszeg meghatározásakor a jövedelem nagysága is nagyon fontos, ugyanis a fizetésnek el kell bírnia a hitelek törlesztőrészletét. A fenti példában a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a család fizetése elégséges a hitelek igényléséhez.)

A körlevél lehetőséget teremt arra, hogy bizonyos esetekben átlépje a Babaváró hitel és a lakáshitel összege a vételár 80 százalékát. Az ilyen ügyletek száma azonban nem haladhatja meg az adott bankban lévő teljes lakáshitel ügyletek számának 5 százalékát. Ráadásul ebbe az 5 százalékos korlátba bele kell számítani azon lakáshiteleket is, amelyek mellé személyi hitelt vettek fel és a két hitel együttes összege meghaladta az ingatlan értékének 80 százalékát.

Több száz fogyasztó részesült kompenzációban, de részben hiányosan teljesített a 4Life és biztosító-partnerei

A GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy vállalásaikat gondosan készítsék elő és maradéktalanul teljesítsék.
2024. 05. 05. 17:00
Megosztás:

Május 13-án indul a balatoni vasúti előszezon

Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start - közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 05. 16:00
Megosztás:

Két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát - írta a pénzügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.
2024. 05. 05. 15:00
Megosztás:

Nőtt a Henkel negyedéves árbevétele

A Henkel német háztartás-vegyipari és kozmetikai konszern növekvő negyedéves árbevételről jelentett pénteken.
2024. 05. 05. 14:00
Megosztás:

Átfogó víziközmű rekonstrukciós program indul

Országos víziközmű rekonstrukciós program indul, ennek keretében kormányzati támogatással újul meg Szolnok víziközmű-hálózata - mondta az energiaügyi miniszter pénteken Szolnokon sajtótájékoztatón.
2024. 05. 05. 13:00
Megosztás:

Nagy László lett a SZTFH új elnöke

Sulyok Tamás köztársasági elnök Nagy Lászlót nevezte ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökévé - közölte az SZTFH pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 05. 12:00
Megosztás:

Éves csúcson a brit gazdaság aktivitása

Jelentős emelkedéssel egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 05. 05. 11:00
Megosztás:

Többlettámogatáshoz juthatnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik, a közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.
2024. 05. 05. 10:00
Megosztás:

A Richter tárgylóasztalhoz ült a Mithra Pharmaceuticals SA-val

A Richter ajánlatot tett és tárgyalásokat kezdett a Mithra Pharmaceuticals egyes belgiumi eszközeinek megvásárlásáról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett kibocsátói közleményben.
2024. 05. 05. 09:00
Megosztás:

Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 05. 08:00
Megosztás:

Top Altcoinok amiket most olcsón megvehetsz, mielőtt kilő az árfolyamuk

Ahogy az altcoinok piaca értékben elkezdett növekedni, sokan olyan altcoinokat keresnek, amelyeket kedvezményes áron vásárolhatnak meg, hogy befektetési portfóliójukat diverzifikálják anélkül, hogy túlságosan mélyen belemerülnének a szektor pénzügyi aspektusaiba.
2024. 05. 05. 07:00
Megosztás:

Új szankciók segítik a termelőket

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
2024. 05. 05. 06:00
Megosztás:

Az Auchan debreceniket hívott vissza

Nem jelölt allergén jelenléte (szója) miatt az Auchan Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a forgalomból az "Auchan Kedvenc csemege debreceni, 300 g és Auchan Kedvenc csípős debreceni, 300 g" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2024. 05. 05. 05:00
Megosztás:

Váratlanul visszaesett az amerikai szolgáltatóipar áprilisban

Az elemzők által várt gyorsuló növekedés helyett csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 05. 05. 04:00
Megosztás:

Gyengülő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás előző hónapban

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges, az előzetest némileg meghaladó értékei alapján.
2024. 05. 05. 03:00
Megosztás:

Nagy segítség az egyetemeknek a HU-rizont program

A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 05. 05. 02:00
Megosztás:

Pénz- és szerencse horoszkóp a jövő hétre: a BIKA gazdagodik, a KOS lottón nyerhet nagyot

Heti pénz- és szerencse horoszkópunk útmutatással szolgál a jövő hétre (május 6-12.) vonatkozóan a pénzügyek terén. Megmutatjuk szerencseszámaidat és azt is, melyik nap célszerű szerencsét próbálnod, azaz melyik lesz a jövő héten a szerencsenapod.
2024. 05. 05. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse már a Solanán is elérhető, eddig 13 millió dollárt gyűjtött a láncokon átugráló kutya

A kripto legújabb, Shiba Inu ihlette vicces tokenje a mémekért rajongók és a kripto evangelisták érdeklődését egyaránt felkeltette. A lelkes befektetők ugyanis a Dogeverse láncok között ugráló képességében a holnap mém érméjének képességeit látják.
2024. 05. 05. 00:01
Megosztás:

Több mint negyvenezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.
2024. 05. 04. 23:00
Megosztás:

Drágább nálunk az üzemanyag a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal, azaz 20 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 628 forint volt, ami 15 forinttal, 2,4 százalékkal haladta meg a régiós 613 forintos átlagárat - közölte kísérleti statisztikai adatai alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 04. 22:00
Megosztás: