Áprilisban csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága áprilisban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

Áprilisban csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján pénteken közzétett összefoglaló alapján a német vállalatok új munkavállalók felvételi terveit számszerűsítő mutató, az ifo "foglalkoztatási barométere" a márciusban jegyzett 96,3 pontról 96,0 pontra csökkent áprilisban.

Az ifo "foglalkoztatási barométere" két hónappal korábban, februárban 2021 februárja óta a legalacsonyabbra, hároméves mélypontra, 94,9 pontra esett.

"A megrendelések hiánya egyes cégeknél lefékezi a munkaerő-felvételt" - nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az ifo felmérése szerint a német feldolgozóipar foglalkoztatási barométere az előző havi mínusz 9,3 pontról mínusz 12,2 pontra csökkent áprilisban, így továbbra sincs messze az októberi, több mint hároméves mélypontot jelentő mínusz 13,8 ponttól, ami azt jelenti, hogy az új megrendelések hiánya miatt az iparban számos vállalat továbbra is arra készül Németországban, hogy kevesebb munkaerővel kell beérnie a jövőben. Ez különösen igaz az energiaintenzív iparágakra.  

A foglalkoztatási barométer a német kereskedelemben mínusz 9,8 pontról mínusz 11,8 pontra esett áprilisban, azaz a német kereskedelemben is nagyobb valószínűséggel döntenek elbocsátásokról. Februárban csaknem 4 éve, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szinten, mínusz 13,0 ponton állt a mutató.

A német szolgáltatóipari szektorban ugyanakkor javult a helyzet: a foglalkoztatási barométer az előző havi 5,2 pontról 5,7 pontra emelkedett, a foglalkoztatási létszámnövekedés enyhén pozitív tendenciája gyorsulást mutatott áprilisban, a növekedés hajtóerejét az ifo közleménye szerint az adatfeldolgozás és a turizmus adta.

A német építőiparban is javult az indikátor áprilisban azt követően, hogy márciusban több mint 13 éve, 2010 júniusa óta a legalacsonyabb szintre esett.

Az ifo intézet németországi foglalkoztatási barométere mintegy 9500 vállalat részvételével végzett havi felmérésen alapul. A megkérdezett cégek a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási terveikről számolnak be.

Felújításra pályázhatnak a falvak

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 13. 14:30
Megosztás:

Holnaptól indulhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázaton

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 13. 14:00
Megosztás:

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként mezőgazdasági és katonai területekről jelentették - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál a közbiztonságért felelős holland intézet (NIPV) éves jelentését ismertetve hétfőn.
2024. 05. 13. 13:30
Megosztás:

Gyorsult az éves infláció Csehországban előző hónapban

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2024. 05. 13. 13:00
Megosztás:

Lefüleltek egy román furgont a pénzügyőrök

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban - tájékoztatta a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-t.
2024. 05. 13. 12:30
Megosztás:

Nőttek a félvezetők globális eladásai

Nőtt a félvezetők globális eladása az idei első negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor márciusban havi szinten csökkenést jegyeztek föl - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.
2024. 05. 13. 12:00
Megosztás:

Nagy horderejű beruházást hajtott végre Szombathelyen a Schaeffler

Több mint ötmilliárd forintos beruházással 6200 négyterméter alapterületű logisztikai csarnokkal és 2200 négyzetméter alapterületű irodaépülettel fejlesztette telephelyét az autóipari alkatrészeket gyártó Schaeffler Savaria Kft. Szombathelyen - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 05. 13. 11:30
Megosztás:

Múlt hónapban felgyorsult az infláció Kínában

Kínában az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, évi 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak és ezzel már a harmadik egymást követő hónapba jegyeztek föl emelkedést.
2024. 05. 13. 11:00
Megosztás:

Így kampányol Joe Biden és Donald Trump

Donald Trump New Jersey-ben tartott kampánygyűlést, Joe Biden Washington államban adományozói találkozóval folytatta választási kampányát a hétvégén.
2024. 05. 13. 10:00
Megosztás:

Egynapos ülést tart a parlament

A baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak a feltárását célzó vizsgálat eredményeiről tárgyal e heti egynapos ülésén hétfőn az Országgyűlés.
2024. 05. 13. 09:30
Megosztás:

Vegyesen teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,24 százalékkal, 38 165 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,21 százalékkal süllyedt.
2024. 05. 13. 09:00
Megosztás:

Többlettel zárt az amerikai költségvetés

Az amerikai költségvetés nyolc hónapon belül először zárt többlettel idén áprilisban - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 05. 13. 08:30
Megosztás:

Minimális forintgyengülés reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 13. 08:00
Megosztás:

A Toncoin és a THORChain egyaránt új mérföldköveket értek el, miközben egy új altcoin felforgatja a piacot

A Toncoin (TON) ökoszisztémája nemrégiben kibővült a Catizen nevű GameFi projekt hozzáadásával, amely virális mechanikával és e-kereskedelmi integrációval rendelkezik. Ez jelentős befektetői tőkebeáramlást eredményezett. Ezzel egy időben a THORChain (RUNE) is optimista tendenciákat mutatott, mivel elérte a 3,4%-os részesedést a decentralizált tőzsdék forgalmában, ami tízszeres növekedést jelent mindössze egy év alatt.
2024. 05. 13. 07:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) befektetés most olyan lehet, mint amikor a Binance Coin (BNB) és a Solana (SOL) még egy dollár alatt voltak

A kriptovaluták bebizonyították, hogy jó lehetőséget nyújtanak a pénzkeresésre azok számára, akik hajlandók vállalni a kockázatot. Ideális befektetési lehetőséget jelentenek azoknak, akik olcsón vásárolják meg őket. A Binance Coin (BNB) és a Solana (SOL) azon vezető kriptovaluták közé tartoznak, amelyek értéke az évek során növekedett.
2024. 05. 13. 06:00
Megosztás:

Május közepén nyílik meg a Városháza pop-up park

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat.
2024. 05. 13. 05:00
Megosztás:

Eurót vagy Dollárt vegyünk most? A ChatGPT mesterséges intelligencia megmondja!

Magyarországon sokan gondolkodnak azon, hogy megtakarításaikat euróba vagy dollárba fektessék-e a forint helyett. A globális gazdasági és politikai bizonytalanságok miatt mindkét deviza jelentős változások előtt állhat, így érdemes előre megfontolt döntéseket hozni. A ChatGPT által összegyűjtött információk alapján áttekintjük, melyik valuta lehet jobb választás a jelenlegi körülmények között.
2024. 05. 13. 02:00
Megosztás:

Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is megszerzi a jogosultsági időt a kedvezményes nyugellátáshoz. Hogyan is van? Erről olvashattunk az adó.hu pénzügyi blogban.
2024. 05. 13. 01:00
Megosztás:

1 millió dollárt érhet a Bitcoin 2030-ra? A volt Twitter főnök szerint igen

A Bitcoin árfolyama az elmúlt időszakban elég szép hullámvasúton ment keresztül, 2024-ben meredeken emelkedett, hogy elérje a mindenkori új csúcsárát, hogy aztán a felezés után beszakadjon.
2024. 05. 13. 00:01
Megosztás:

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

A természeti értékeket bemutató foglalkozások és a népszokásokat felidéző programok várják a családokat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2024. 05. 12. 23:00
Megosztás: